A hiba: 8 bites színmélység = 256 szín

A mai gépjavításom is tanulságos lehet, legalábbis ami a megoldás módját illeti.

A számítógépet egyébként internetes problémákkal és némi videokártya gonddal hozták be, s az első hibát viszonylag gyorsan megcsináltam, pedig még korábban nem találkoztam ilyen Pannon-os GSM kütyüvel. (Megj.: Ma már Telenor.) Érdekes volt a cucc, mivel ahogy rádugtam próbaképpen egy másik XP-s gépre, az felismerte mint USB háttértárat. Simán olvasható volt, ráadásul autostartos, és el is kezdett a telepítő futni róla. Amint felment a szoftver, a háttértárlót lecsatolta, és újból felismerte, de ekkor már mint modemet! Egy PIN kód megadása után aztán már működött is a rendszer, és simán lehetett volna vele netezni.

Na szóval ezt a szoftvert uninstalláltam a beteg gépről, majd ahogy újra csatlakoztattam a kütyüt, ismét felmászott, és utána már remekül működött a net elérés. A telepítés előtt persze alapos vírusírtást és kémprogrameltávolítást végeztem a gépen, hogy ne legyen gond a működés során. (Megjegyzem, akadt néhány kártevő a gépen, úgyhogy volt mit írtani.)

A probléma viszont, amint már említetem, nem ezzel a részével volt a dolgoknak, hanem a videokártyával. A gép gazdája azt mondta, hogy a képek foltosak a monitoron, és egyáltalán nem szépek. Én persze említettem neki, hogy ez akár monitorgond is lehet, de VGA kártya is.

Amikor bekapcsoltam a gépet, mindjárt láttam, hogy mi a baj, és azt hittem egy kattintással meg is oldottam. Azért voltak ugyanis foltosak a fotók, mert a Windows színmélysége az egészségügyi határérték a szokásosnál alacsonyabbra (8 bit – 256 szín) volt állítva. Ezt gyorsan viszaállítottam 32bitesre, és mint aki jól végezte dolgát, újraindítottam a gépet.

A rendszer betöltődése után jött a meglepi, ugyanis amint megjelent az asztal, a színmélység megint visszaállt 8 bitesre. Ezek után próbálkoztam driverfrissítéssel, különböző egyéb beállításokkal, de semmi nem oldotta meg a problémát.

Miután más nem jutott eszembe, úgy gondoltam kicserélem a kártyát, hisz valószínűleg tönkrement a régi. (Valóban régi, mivel egy TNT2 volt a gépben.) Amikor azonban a vadiúj GeForce 6200-at használva is bekapcsoláskor minduntalan visszaállt a 256 színű állapot, kezdtem belátni, hogy én ma nem arathatok sikert.

Így aztán a probléma okának megkeresése helyett átváltottam tüneti kezelésre. Letöltöttem a Resolution Changer nevű (Megj.: Ma már Display Changer a neve.) kis parancssoros programot, amihez készítettem egy egy soros batch fájlt. Ebben beállítottam az áhított 1024*768/32bit kombót, és a parancsikonját betettem az indítópultba.

Innentől kezdve aztán minden helyreállt, ugyanis amikor betöltődött a Windows, akkor a színmélység szokás szerint visszaállt 8 bitesre, de rögtön utána lefutott az Indítópultból a Resolution Changer és helyreállította a dolgot.

Így aztán ha nem is hárítottam el a probléma okát, de a hibajelenséget megszüntettem, és végül is sikerrel zártam ezt az ütközetet is.

3 comments for “A hiba: 8 bites színmélység = 256 szín

 1. bary44
  2013. április 14. vasárnap at 07:27

  Szia!

  Látom sajnos jó régi a cikk, de azért reménykedem a segítségedben 🙂 Tegnap este bekapcsoltam a gépem, és ugyanezt a 8 bites témát kezdte játszani velem. Annyi talán a különbség, hogy nekem vissza se engedi állítani 32 bitre gyakorlatilag, amint leokézom, egyből visszaáll, nem várja meg az újraindítást sem. Nem vagyok vérprofi, de teljesen laikus sem, megpróbálkoztam azzal amit itt írsz, de nem ment. Meg tudnád nekem mondani esetleg, hogy mit írtál pontosan a batch fájlba? Valszleg ott rontok el valamit… 🙂

  Köszi!

 2. 2013. április 14. vasárnap at 10:09

  Első körben drivert frissítenék.
  Ha ugyanis azonnal visszaáll, akkor valami ott megsérült.
  Jobb esetben a driverben, rosszabb esetben a kártyán.
  A cikkben említett esetnél ugyanis működött normál felbontáson is a gép, csak éppen újraindítás után dobta el ezt a beállítást, s ezért volt szükség s külső program segítségére.
  A batch fájlra már nem emlékszem, de biztos vagyok benne, hogy a Display Changer parancssori kapcsolókkal bővített elindítása volt benne.

 3. bary44
  2013. április 14. vasárnap at 23:18

  Köszi a gyors választ!

  Igen a frissítés volt az első mindenek előtt. Közbe sikerült a batch-bénázást is helyre rakni, de eredménytelen volt a módszer. Szóval én is arra jutottam, hogy a kártya… 🙂 Hát nem maradt más, irány a szerviz. Köszi még egyszer!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 1 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..