A feltelepíthetetlen webkamera

A héten ismét volt egy trükkös masinám, amit egy héttel korábban vették tőlünk, és a friss XP-re fel is telepítettek mindenféle szoftvert, amire szükség volt. Utoljára maradt a webkamera, aminek driverét nem sikerült sehogysem felimádkozni az XP-re.

Tudni kell a webkamerákról, hogy a telepítésük hasonlít a nyomtatókéhoz, legalábbis abból a szempontból, hogy először kell a szoftvert felrakni a rendszerbe, és csak utána szabad csatlakoztatni az eszközt. Ha nem így teszünk, gondok adódhanak. Adódtak is…

Miután végigjártam ezt az utat, és csatlakoztattam az eszközt, jelezte az XP, hogy valami gond van. A hibaüzenet annyi, hogy: A Windows ehhez a hardvereszközhöz nem tudja betölteni az illesztőprogramot. Az eszközillesztő sérült vagy hiányzik. (Kód: 39)

Na most az, hogy az az illesztőprogram sérült lenne, az teljes hülyeség, hisz két perccel korábban telepítettem fel, szóval a hiba valami más lehet. Első lendületből megpróbáltam új drivert szerezni a Genius cucchoz, de nem találtam. Ami lejött a netről, azzal ugyanezt a hibát produkálta. Utána megpróbáltam a kamerát feltelepíteni a saját gépemre, de ott is ugyanez a hibaüzenet fogadott.

Ekkor elkönyveltem, hogy a kamera nem jó, így feltettem a gépre egy másik típust. (Szintén Genius, de más sorozat.) A hibajelenség ugyanez. Ismét próbálkoztam egy harmadik fajtával, de semmi nem változott. Ekkor már sejtettem, az nem létezik, hogy mindegyik ketyere működésképtelen, így a harmadik félét ismét kipróbáltam a saját gépemen, és azon gyönyörűen működött. Aztán a második is…

Itt már biztos volt, hogy a hiba az ügyfél gépében van. Rávetettem magam a Google-ra, és sikerült is találnom egy angol nyelvű fórumot, ahol egy Microsoft-os hibaelhárító oldalt ajánlottak a hasonló problémával küzdő sorstársamnak.

Megnéztem a lapot, de ott valami Logitech specifikus hibáról volt szó, ráadásul olyan registry kulcsok módosítását javasolták, amik a kezeim közt levő gépben nem is léteztek. Mindegy, gondoltam, elrontani jobban már nem tudom a dolgot, úgyhogy némi kreativitást vittem mókába és a saját fejem után menve sikeresen kigyomláltam a hibát a regisztrációs adatbázisból.

Annyit csináltam csak, hogy a registry editor elindítása után töröltem a következő kulcsokat:
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCONTROLSET001CONTROLCLASS6BDD1FC6-810F-11D0-BEC7-08002BE2092F
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCONTROLSET001SERVICESLVMVDRV
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCONTROLSET002CONTROLCLASS6BDD1FC6-810F-11D0-BEC7-08002BE2092F
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCONTROLSET002SERVICESLVMVDRV
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCURRENTCONTROLSETCLASS6BDD1FC6-810F-11D0-BEC7-08002BE2092F
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCURRENTCONTROLSETSERVICESLVMVDRV

Ezután az eszközkezelőben Start menü -> Futtatás -> devmgmt.msc ->OK) töröltem a nem működő Genius kamerát, majd a “Hardverváltozás keresése” pontot választva újra felismertettem a rendszerrel az eszközt, amely ezután már gyönyörűen működött!

Az csak akkor derült ki, mikor a vásárló jött a gépért, hogy a Genius kamera hibás feltelepítése után ők egy Logitech eszközzel kísérleteztek. Ez pedig megválaszolja azt a kérdést, hogy miként került egy Logitech specifikus hiba a rendszerbe, amikor genius kamerát vett az ügyfél!

2 comments for “A feltelepíthetetlen webkamera

 1. 2014. július 6. vasárnap at 21:24

  Szia, örülnék ha segítenél:
  egy Odys 5200 webCammal küzdök. Korábban használtam, nem is volt vele bajom, elfogadhatóan működött. Most többnyire fotóztam vagy kis szemléltető 20-30 perces videókat vettem fel vele.
  A barátnőm inszurgál, hogy webCAM. Na egy op. rendszer csere után vagyok, de maradt az XP
  , a WIN7 nem fogott meg, bár megvettem, de két éve a polcon.
  Na most ez az XP3 feltette, mint egy meghajtót, amire semmi szükség mert eddig is felismerte, de mint webcam nem akarja tudomásul venni, hogy ez az is egyben. A lemezét ugyan úgy kezeli, mint ahogy Te jártál fentebb, csakhogy én mással nem probáltam “megetetni”.
  Rengeteg időt már elbarmoltam, de nem megy…
  Van ötleted?

 2. 2014. július 7. hétfő at 06:42

  Szia!
  Én a kamera (vagy nevezzük inkább fényképezőgépnek?) menüjében kezdenék el keresgélni.
  Elvileg ott be lehet állítani, hogy a számítógép miként is ismerje fel a készüléket.
  Az egyik lehetőség az, hogy háttértárként, azaz mint egy USB drive-ot.
  A másik talán az lesz, hogy webkameraként.
  Persze konkrétan ezt a típust nem ismerem, de régebben volt egy kis kompakt HP fényképezőgépem, s abban így működött.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + tizenkilenc =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..