Mobil internetes szívás, avagy két hálózat egy gépen

Ma újfent beleszaladtam valami olyan problémába, amivel korábban még nem találkoztam.
S, bár egy informatikus munkája tele van meglepetésekkel, mégis azt gondoltam, hogy egy felhasználó XP-t futtató gépe előtt túl sok újdonság nem vár rám. (Ennek ellenkezőjéről azonban nap mint nap meg kell győződnöm…:))

Történt, hogy egy kis irodában korábban megszüntettük az ADSL előfizetést, és helyette mobil internet lett beüzemelve az egyetlen ottmaradó gépre. (A kis D-Link router-t, az irodában működő hálózatos nyomtató, illetve az esetleges későbbi ADSL újrakötés miatt, a helyén hagytam, így a LAN megmaradt.) Ezt a mobil netes kütyüt szépen illesztettem az USB portra, telepítettem, beállítottam és minden működött rendesen, mint ahogy az a nagy könyvbe meg van írva, egészen mostanáig.

Megtörtént az, ami sajnos minden működő számítógépen bármikor előjöhet, meghalt a gép winchestere. Bár korábban semmi jel nem utalt erre, nem volt hajlandó elindulni és a CD-ről indított scandisk sorra dobálta a szektorhibákról szóló üzenetet.
Nem volt mit tenni, egy új gépet állítottam üzembe.

Ez egy frissen telepített, a korábbinál fiatalabb és valamivel nagyobb teljesítményű gép volt. Ugyanúgy XP prof. volt rajta, így remekül megfelelt a lebetegedett masina megüresedett helyére. Szerencsére volt egy viszonylag friss mentésem a gépen tárolt adatokról, így ilyen jellegű kár nem keletkezett. Szépen feltelepítettem mindent, amire a felhasználónak szüksége lehet, beállítottam a nyomtatókat és minden egyebet, s már csak a net volt hátra.

A korábban említett mobil netes kütyüt ismét szépen illesztettem az új gép USB portrjára, telepítettem, beállítottam és minden jónak tűnt, egészen addig, míg használni nem akartam.
Csatlakozott ugyanis a mobil internet, kiírta a sebességet, de azon keresztül egy fia bit nem sok, annyi nem jött a gépre. Először a böngészőben próbálkoztam, aztán előcsalogattam a parancssort is, de a pingekre nem jött válasz.
Tanakodtam, variáltam, mígnem kiokoskodtam, hogy a probléma a két hálózattal lesz. Az XP ugyanis nem a mobil interneten próbált meg kommunikálni a nagyvilággal, hanem a már leszerelt ADSL után megmaradt routeren keresztül.

mobilnet

Amint a hálózati kártyát letiltottam, egyből kinyílt a világ, és jöttek a frissítések, megnyíltak a weboldalak.
Igen ám, ez szép és jó, de sajnos az örömöm addig tartott, amíg – pár tizedmásodperc alatt – bevillant, hogy a letiltott hálókártya miatt bizony a multifunkciós készülékre való nyomtatás és arról való scannelés csak álom marad.
Így hát gyorsan újra engedélyeztem a helyi hálózatot, és IGEN, ekkor már tudta rendszer, hogy hol is van a kapu a nagyvilág felé. Működött a mobil net, és a helyi hálózaton való nyomtatás is.

Tartott is az örömködés, egészen az első újraindításig. Akkor ugyanis újból a korábban leírt jelenség játszódott le. Mobilnet csatlakozik, de nem forgalmaz. LAN letilt, majd újra engedélyez és minden OK.
Na most, ezt minden gépindításkor eljátszani pont annyira macerás, hogy a kolléganő elküldjön az halál meredező szaporítószervére.

Először megpróbáltam a router DHCP szolgáltatása ellenére fix IP címet beállítani a gépnek, és átjárónak a mobil netét megadni, de sajnos ez nem hozta el a várt sikert.

Utána próbáltam kiguglizni a megoldást, hátha más is belefutott már az alapértelmezett internetkapcsolat beállíthatatlanságának hibájába, de a rászánt 5-10 percben nem találtam megoldást a problémára (illetve amit találtam, az nem segített), és mivel az idő sürgetett, ezért inkább telefonáltam egyet. Felhívtam egy jóbarátom, aki konzultált a szakmában jártas haverjával, és ugyan konkrét megoldást nem tudtak ők sem, de egy tippet azért adott.

Kiderült, hogy jó felé keresgéltem, mivel szerinte is a hálózati kártya beállításaival kéne vacakolni, ha már egyszer szükség van arra a LAN-ra.
Egész pontosan az volt a javaslat, hogy ne a mobil net átjáróját állítsam be a másik hálózatnál, hanem egyszerűen hagyjam üresen, azaz ne adjak meg semmit.
Mivel az ötletet jónak találtam, ki is próbáltam, és láss csodát, működött!

Újraindítottam a gépet, és továbbra is működött. Nem kellett semmi más állítani, mivel a rendszer, a hiányzó átjáró miatt meg sem próbálta a netes kéréseket a router felé továbbítani, hanem a mobil netet használta erre.
Így aztán sikerült megoldani, hogy internet elérés és helyi hálózta is legyen egyszerre!

A boldog befejezés után már csak két kérdés maradt megválaszolatlan:
– Ha most nem, akkor korábban miért működött a másik gépen minden rendben, az átjárós varázslás nélkül, simán a DHCP által adott adatokkal?
– Mi van akkor, ha egy Windows XP-t futtató gépbe két hálókártyát tesz az ember, és mindkettőre egy-egy külön routert, azokra pedig külön ADSL-t köt? Melyiket fogja használni a rendszer?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 × egy =