Indulni képtelen XP

Egy kedves barátom gépét bővítettem a hétvégén, s az egy órásra tervezett művelet úgy kb. 4 órásra nyúlt, de szerencsére happy end lett a vége!
Íme a részletek:
Az alap probléma helyhiány volt, mégpedig egy kétfelé particionált, 160GB-os winchesteren. Volt egy a rendszert tartalmazó C és egy adattároló D partíció, amiket meg kellett növelni, mivel az idők során a C kezdett betelni.

A tervem az volt, hogy 3 lépcsőben végzem el a bővítést:
1. Beépítem a régi 160-as mellé az új, 320-as HDD-t.
2. A D partíciót átghostolom az új vinyóra
3. A C partíció méretét megnövelem a felszabadult D meghajtónyi hellyel.

Az első lépés kb. 10 perc alatt megvolt, mindennemű szereléssel együtt, s a második is lezajlott úgy 20 perc alatt. Itt aztán beépítettem egy 2,5. lépést is, mégpedig a C meghajtó fájlba mentését, csak a biztonság kedvéért.
Ezután jött a 3. lépés.

A Partition Magic segítségével szépen töröltem a régi D partíciót a vinyóról és megnöveltem a a C méretét, a teljes winchesternyi méretre. Itt már gyanús volt, hogy nem két elsődleges partíció van a lemezen, hanem egy kis üres hely, mögötte egy elsődleges partíció (régi C), emögött egy kiterjesztett partíció, ami tartalmazta a régi D-t tároló logikai partíciót. Látszott, hogy nem segédprogrammal, hanem a Windows XP saját lemezével lett kialakítva a rendszer, de gondoltam fő a biztonság, és inkább nem piszkáltam a dolgot. Megmaradt a kis hely, az elsődleges partíció, és e mögül töröltem a logikait tartalmazó kiterjesztettet és a felszabaduló üres helyre nyújtottam a C-t.

Ezután – optimális esetben – már készen is voltam a bővítéssel és elégedetten dőltem hátra a székben…
… amiben riadtan dőltem ismét előre, amikor a rendszerindítás után megjelent az üzenet, hogy az OS nem tud bootolni, mivel a HAL.DLL hiányzik.
Hogy rohadjon meg!
Kiderült, hogy a Windows telepítése nem a szabályos módon, egy partícióra történt, hanem valami megmagyarázhatatlan okból pár dolog, köztük a boot.ini és néhány más rendszerösszetevő (talán a boot szektor is) a másik partícióra került. Ezt pedig ugyan ghostoltam, és ott van az új vinyón, de az nem a korábbi rendszerkörnyezet, nem egy kiterjesztett partíció, így nem is tudja azt kezelni.

Innentől kezdve jöttek a jobbnál jobb ötletek, pl. partíció aktívvá tétele, fixboot & fixmbr páros és még egy csomó dolog, egészen a javító telepítésig, ami sajnos szintén nem futott le, mivel a telepítő nem észlelte a már korábban telepített és javítandó rendszert és csak egy újat lett volna hajlandó létrehoznia régi mellé. Ezt pedig, érthető okokból, nem akartam. Igazándiból odáig jutottam, hogy a korábban elmentett ghost állományból sem tudtam futtatható módon visszaállítani a C meghajtót. Kezdtem kétségbe esni.

És ekkor jött az isteni szikra. Töröltem mindent a rendszerindító vinyóról, majd ráeresztettem egy teljesen új Windows XP telepítést. (Előtte persze lehúztam az új, már a D meghajtót tartalmazó vinyót az alaplapról, hogy ne zavarjon be.)
A kb. 30 perces telepítés után volt egy szűz, teljesen üres rendszerem, ami a leges-legutolsó mentsváram lett volna, ha nem sikerül sehogy sem visszahozni a mentett rendszert.
Ezt az üres rendszert – biztos ami biztos – újfent leghostoltam, majd bebootoltam egy CD-ről futtatható XP-ről, s így kedvemre tudtam módosítani a lemezek tartalmát.
Első ötletem az volt, hogy az új telepítésből törlöm az összes mappát és csak a gyökérben levő, a rendszerindításért felelős fájlokat tartom meg, s a mentett állományból kiszedem a régi rendszer mappáit. Így a friss telepítés rendszerindító dolgai segítségével el tudtam volna indítani a régi környezetet. Sajnos nem jött össze, mivel a GhostExplorer nem volt hajlandó kimásolni a mappákat.
Azt hittem nem maradt más lehetőségem, és kénytelen leszek az új rendszerre újra feltelepíteni az összes programot és beállítást, ami több órás művelet lett volna, de szerencsére jött egy újabb ötlet.

Tulajdonképp azt csináltam, amit az előbb is elterveztem, de nem a friss telepítés mappáit cseréltem le a mentett állományból származókkal, hanem a mentett régi C partíciót állítottam vissza, s a szintén image-be mentett új telepítésből, a gyökérmappából származó fájlokkal írtam felül a rendszerpartíción levőket.
Így aztán néhány óra idegeskedés után, végül a két XP kombinációjából felállt a régi rendszer, s minden mentett állomány, feltelepített program a helyén volt, működött!
Újabb sikert könyvelhettem el!

4 comments for “Indulni képtelen XP

 1. 2009. november 20. péntek at 13:19

  Nekem is a D meghajtón van a boot.ini 🙁
  A C partíciót töröltem és újra létrehoztam. Na ez nagy hiba volt, ugyanis a boot.ini-t a legkisebb számú partíción keresi a rendszer (talán MBR ott keresi a rendszert?). A számuk pedig a partíciók létrehozásakor keletkezik. Eddig a C-nek egyes volt a száma, mert az volt elöször elkészítve, de mivel töröltem és újra létrehoztam, így a D lett a 2-es számával a legkisebb. Több rendszerindításhoz szükséges fájl a D-re került, de a C-n van a Windows mappa, program files, documents…
  A másik hibát ott követtem el, hogy a C minimális telepítése után (XP, összes meghajtó program, egy CD író szoftver és a levelezés) az E-re ghostoltam át mindent, pontos másolatot készítettem róla, hogy innen bármikor újra alapállapotba hozzam a gépem, elkerülve az XP installálást, driver keresgélést újraindítások sorozatát. A hiba az volt, hogy az E-t el kellet volna rejtenem. Valamiért az XP birtokba vette ugyanis, azt hiszi hogy az a fő Windows mappája, telepítéskor az e:program Files-t ajánlja fel, talán még a Documents and settings is az E-ről megy (pl az asztal). Hogy lehet ez? Nem tudom, de mivel most 3 partíción van szétszorva a rendszerem nem merek semmihez hozzányúlni. Megy és stabil, de ha egyszer gond lesz vele …

 2. 2009. november 20. péntek at 20:21

  Hát, nem irigyellek…
  Ha ez a 3 partíció egy vinyón van, akkor szerintem ghostoljad át az egészet egy külön lemezre, de image-ként.
  Tehát a Disk to Image opciót válasszad, ahogy azt kellett volna akkor is, amikor a C-t akartad biztonságba helyezni.
  Így aztán legalább lesz egy mentésed az egész (kissé össze-vissza) vinyóról, amit bármikor visszahozhatsz.

  Ha viszont külön lemezeken vannak ezek a cuccok, akkor szerintem a legegészségesebb az lenne, ha bezárkóznál 2 napra szobádba, kivennéd a D-t és az E-t a gépből, a C-re pedig újrahúznál egy tiszta rendszert.
  Ezután visszamehetne a másik két lemez is, és akkor nem lenne többé ilyen kavarodás.
  (Az E-t letörölhetnéd, a D-t pedig csak adatlemeznek használnád a továbbiakban.)

 3. 2010. január 2. szombat at 08:48

  Sziasztok!

  Alaplap hibás lett a laptopom,a vinyót kivettük lementettük róla az adatokat…kivéve a dukumentumokat,mert azt nem engedi másolni!Tud valaki segiteni ebben…egyáltalán lehetséges ez?

  Előre is köszönöm ..Üdv:Tezo

 4. 2010. január 2. szombat at 10:04

  Azért nem engedi másolni, mert NTFS-re van formázva, és amikor létrejött az előző alaplappal használt rendszeren a felhasználói fiókod, saját tulajdonba lett véve a saját mappád.
  Én betenném második vinyónak ezt a régit, és megpróbálnám átkonvertálni FAT32-re.
  Így elveszítené a tulajdonosra vonatkozó információkat, de megmaradnának az adatok, és másolhatóvá válnának.

  bye
  vili

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − három =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..