A beépített Rendszergazda fiók engedélyezése Windows 7-ben

A Windows 7 (mint a korábbi rendszerek) tartalmaz egy beépített rendszergazdai fiókot, ám ez a fiók alapértelmezésben le van tiltva (ugyanúgy, mint a beépített vendég fiók), de természetesen engedélyezheted. Erre három lehetőséged is van.

Az egyik lehetőség:

 • menj a Start menü » Számítógép (Computer)-re  jobb klikk Kezelés (Manage) ablakhoz. A bal oldalon válaszd a Rendszereszközök (System Tools) » Helyi felhasználók és csoportok (Local Users and Groups) » Felhasználók (Users) pontot. A jobb oldalon kattints jobb gombbal a Rendszergazda (Administrator) » Tulajdonságok (Properties), és vedd ki a pipát az A fiók le van tiltva (Account is disabled) előtti jelölőnégyzetből.

A másik lehetőség:

 • a Start Menü keresőjébe írd be, hogy secpol.msc és nyomj Enter-t. A megjelenő Helyi biztonsági házirend (Local Security Policy) ablak bal oldalán menj a Helyi házirend (Local Policies) » Biztonsági beállítások (Security Options) ponthoz. A jobb oldalon keresd meg a Fiókok: A rendszergazdai fiók állapota (Accounts: Administrator account status) szöveget, és kattints rá duplán, majd válaszd az Engedélyezve (Enabled) lehetőséget.Itt rögtön át is nevezheted a fiókot a Fiókok: A rendszergazdai fiók átnevezése (Accounts: Rename administrator account) pontnál (ezt a nevet a felhasználói fiókoknál módosíthatod, és akkor az a név jelenik meg bejelentkezéskor). Ezután menj a Felhasználói fiókok-hoz (User Account Control), és változtasd meg a Rendszergazda (Administrator) fiók jelszavát (és a nevét, ha akarod, mert az itt beállított név jelenik meg a bejelentkező képernyőn), és újraindítás után megjelenik a  Rendszergazda (Administrator) felhasználó is. Ugyanígy engedélyezheted a beépített Vendég (Guest) fiókot is, ha szükséged van rá.

A harmadik lehetőség:

 • a Start menü keresőjébe írd be, hogy cmd, a keresési eredményeknél megjelenő cmd-re kattints jobb gombbal és válaszd a Futtatás rendszergazdaként (Run as Administrator) parancsot. A megjelenő Parancssor (Command Prompt) ablakába írd be a következő szöveget: net user administrator /active:yes és nyomj Enter-t.

51 comments for “A beépített Rendszergazda fiók engedélyezése Windows 7-ben

 1. 2012. október 21. vasárnap at 17:40

  Nagy köszönetem érte !!!
  Végre nem okoskodik a Win7, mindent be tudok állítani, testre szabni, stb.

  Ezer köszönetem !

 2. 2012. október 22. hétfő at 09:24

  Igazán nincs mit! 🙂

 3. marpadd
  2013. március 17. vasárnap at 10:27

  Hello!

  Az lenne az én problémám, hogy nekem egyik opció sem működik. Az elsőnél nincs “helyi felhasználók és csoportok” menüpont a másodiknál a keresésnek nincs eredménye, a harmadiknál meg azt írja ki, hogy: “A parancs helyes szintaxisa:..” és itt felsorol pár, számomra érthetetlen dolgot. Hogyan tudnám mégis aktiválni a beépített rendszergazda fiókot?

 4. 2013. március 18. hétfő at 10:25

  Biztos, hogy Win7 Professionalt használsz?
  Én a parancssoros módot szoktam használni, és mindig működik.
  Próbáljad ki így:
  net user Rendszergazda /active:yes

 5. marpadd
  2013. március 18. hétfő at 12:41

  windows 7 home premium.
  próbáltam és “/” be is veszi a parancsot, kiírja, hogy parancs végre hajtva, aztán beírom, hogy “net user Rendszergazda”, listázza a tulajdonságait és kiírja, hogy a fiók nem aktív. meg ha kijelent kezem/újra indítom se kínálja föl lehetőségként a rendszergazda fiókot.
  azért köszönöm, még próbálkozom

 6. folyikanyal
  2013. május 3. péntek at 20:18

  uberkiraly, koszi

 7. Sylas
  2013. augusztus 29. csütörtök at 21:45

  Nem jó egyik sem..Nekem az utolsóra kiírja,h “5 számú hiba a hozzáférés megtagadva”..Na akkor mi van???

 8. 2013. augusztus 30. péntek at 08:25

  Lehet, hogy nem rendszergazdaként futtattad a parancssort?
  Próbáljad meg úgy, hogy a kereső helyett a Kellékek közül választod ki a Parancssort és a jobb egérgombbal rákattintva megjelenő menüből a “Futtatás rendszergazdaként”lehetőséget választod.
  Az ez után megjelenő parancssor ablakába írd be a net user administrator /active:yes parancsot és utána nyomj Enter-t.

 9. Hallgatag Drugics
  2013. november 7. csütörtök at 17:57

  A Számítógép-> Kezelés-> azt üzeni, hogy nincs hozzárendelve program. Hová lett ha volt? Ha nem is volt hogyan lehet hozzárendelni? Kösz.

 10. 2013. november 8. péntek at 09:04

  Passz… De ha csak a Rendszergazda fiók engedélyezése miatt kell, akkor próbálkozz a másik két lehetőség valamelyikével.

 11. Katona Béla
  2013. november 24. vasárnap at 23:08

  Nekem az a gondom, hogy valamilyen rejtélyes oknál fogva úgy egy hónapja nem tudok belépni, mint rendszergazda. A rendszergazdai mappa a felhasználók között teljesen üres, egy másik felhasználói fiókon keresztül tudom használni a gépet, de semmit nem tudok telepíteni, visszaállítani. A fenti módszerek egyike sem működik, mert nem vagyok rendszergazda. SEGÍTSÉG!!!!

 12. 2013. november 25. hétfő at 20:11

  Rendszervisszaállítás?

 13. Katona Béla
  2013. november 30. szombat at 17:58

  Nem tudom használni a rendszervisszaállítást, mivel nem vagyok rendszergazda. Nagyon szeretném újratelepítés nélkül megúszni a dolgot…

 14. 2013. december 1. vasárnap at 10:44

  Félek, hogy nem fog menni. 🙁
  A te eseted sajnos nem egyenlő azzal, mint amiről a cikk szól.
  Itt csupán a beépített Rendszergazda fiók aktiválásáról van szó, míg esetedben valami megsérült.
  A legegyszerűbb az újratelepítés lenne, de próbálkozhatsz egy CD-ről futtatható rendszer (pl. a Hiren’s Boot CD 10.0 lemezen levő Mini PE XP) használatával is.
  Ebben van registry visszaállítási lehetőség.
  Ha az sérült meg, akkor az talán megoldja.

 15. Lukijock
  2014. február 5. szerda at 13:23

  Én úgy jártam, hogy nem engedélyeztem a beépített rendszergazda fiókot és az egyetlen usert átállítottam korlátozottra. Újraindítás után csak a korlátozott userrel tudtam belépni, viszont már semmit nem tudtam átállítani. Valami hasonló lehet a te problémád is (indulóképernyőn sem jelenik meg a rendszergazda fiók).
  Megoldás:
  Indítás csökkentett módban parancssorral (így választható a beépített rendszergazda fiók, aminek nincs jelszava alapértelmezés szerint) és futtatható a net user Rendszergazda /active:yes parancs. Újraindítás után normál módban is kiválasztható a rendszergazda fiók.
  Én is megijedtem, hogy telepíthetek az elejétől. 🙂

 16. 2014. február 5. szerda at 13:40

  Köszi a hasznos tanácsot!

 17. Gromit
  2015. január 21. szerda at 08:49

  Sziasztok!
  Nagyon ügyesen tudnak másolni a szerzők, anélkül, hogy kipróbálnák, működik-e.
  Kb. 10 oldalt néztem végig, mindenhol ugyanaz a leírás szerepel, ami nem működik (3. lehetőség).

  A harmadik lehetőség:
  ” a Start menü keresőjébe írd be, hogy cmd, a keresési eredményeknél megjelenő cmd-re kattints jobb gombbal és válaszd a Futtatás rendszergazdaként (Run as Administrator) parancsot. A megjelenő Parancssor (Command Prompt) ablakába írd be a következő szöveget: net user administrator /active:yes és nyomj Enter-t.”

  A “net user administrator /active:yes” utasítás előtt adjuk ki a “net user administrator /add” parancsot.
  Ezzel létrehozzuk az administrator felhasználót, utána aktiváljuk.

  Üdv : Gromit
  Win7 Home

 18. 2015. január 21. szerda at 08:57

  Gromit: Már megbocsáss, de elég gyakran használom a fenti parancsot, így vissza kell utasítanom a vádat, miszerint kipróbálás nélkül javasoltam a dolgot!
  A “titok” nyitja csupán annyi, hogy ha magyar Windowson próbálkozol, akkor értelemszerűen az administrator helyett a rendszergazda felhasználónak kell szerepelni a parancsban, s így teljesen felesleges az általad javasolt plusz felhasználó létrehozása!

 19. janos2000
  2015. március 24. kedd at 16:16

  Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy én letiltottam a rendszergazdát és most 1. Belépni sem tudok a rendszergazdába (tudom, hogy amúgy se tudnék, de be kéne lépnem, innentől meg jön a 2. pont). 2.Megváltoztatni sem tudom a rendszergazda letiltását. Tudnál ebben segíteni nekem?

 20. 2015. március 25. szerda at 07:21

  Milyen oprendszer?
  Csökkentett módban esetleg?

 21. Csaba
  2015. szeptember 24. csütörtök at 19:48

  Szia!
  Hasonlo problemaval kuzdok, sehogy sem tudok belepni, a fenti modszerek nem mennek nalam, mit tegyek?
  Tudnal tanacsot adni?
  Csaba

 22. Gábor
  2015. szeptember 24. csütörtök at 20:07

  Hello!
  Nekem van egy olyan problémám, hogy cmdbe beírom a parancsot: “net user rendszergazda /active:yes” és azt írja nekem ki, hogy “5. számú rendszerhiba történt.
  Hozzáférés megtagadva”.
  ilyenkor mit tegyek?
  Előre is köszönöm.
  Gábor

 23. 2015. szeptember 25. péntek at 06:33

  Ha jogosultságproblémát ír ki, akkor valószínűleg nem rendszergazdaként indítottad a parancssort.
  A Kellékek között JOBB KLIKK a Parancssorra, majd FUTTATÁS RENDSZERGAZDAKÉNT.
  Utána mennie kell a net user Rendszergazda /active:yes utasításnak.

 24. 2015. szeptember 25. péntek at 06:33

  A parancssoros próbálkozásnál kaptál valami visszajelzést, hibaüzenetet?

 25. Csaba
  2015. szeptember 25. péntek at 13:32

  Szia!
  Szóval az én problémám a következő. Tavaly szeptember környékén volt egy win7 frissités amely több gépen problémát okozott. Nekem a gépem ezt a frissítést letöltötte de nem engedélyeztem akkor a telepítését, sőt azt a letöltött frissitést ki is töröltem. Ezután külföldre utaztam (elmaradott ország eléggé) és a net is eléggé ritka és lassu volt. Ezért, hogy ne töltsön le semmit a win, a vezérlőpultban a win updatet átállítottam, ugy hogy semmit se töltsön le.Most a frissitéseknél, azt irja ki, hogy soha ne keressen frissitéseket. Előtte egy piros pajzs van. Ezt most nem tudom vissza állítani. Felül pedig, azt irja hogy bizonyos beállításokat a RENDSZERGAZDA kezel.
  Nos, a felhasználói fiókomnál a nevemnél az van kiirva, hogy rendszergazda.
  Mit csináljak, hogy jöjjenek a frissítések?
  Előre is köszi.
  Cs.

 26. 2015. szeptember 25. péntek at 14:24

  Lehet, hogy érdemes lenne valamilyen Microsoft FixIT javító programot keresni.
  Nézzed meg esetleg ezt: http://tinyurl.com/neddf8j

 27. Csaba
  2015. szeptember 25. péntek at 16:15

  Szia! Sajnos ez sem hozott eredményt!!!
  Cs.

 28. Csaba
  2015. szeptember 25. péntek at 18:07

  Esetleg vmi más ötlet?

 29. 2015. szeptember 25. péntek at 18:26

  Az a baj, hogy így látatlanban elég nehéz bármi okosat is mondani.
  Az biztos, hogy mivel a FixIT nem segített, ezért a Windows Update-nek nincs baja.
  Az is biztos, hogy mivel jogosultság hiányát jelzi, ezért nincs rendszergazda jogod. Kérdés, hogy hova lett?
  Azt írod, hogy a Vezérlőpulton a Felhasználóknál a neved mellett az van, hogy te rendszergazda jogú felhasználó vagy.
  Van esetleg más felhasználó a rendszerben? Mit látsz ott a Felhasználóknál?
  Ha van más, talán vele kéne belépni. Sőt, ha nincs más, akkor simán tudsz létrehozni egyet. Már ha van rendszergazda jogod. Ha nincs, akkor nem fog menni. De ha nincs rendszergazda jogod és más felhasználónak sem, akkor elég nagy trutyiban vagy. 🙁
  De ne szaladjunk ennyire előre. Próbálj meg létrehozni egy új, rendszergazda jogú felhasználót és azzal belépve bekapcsolni a frissítéseket.

 30. Csaba
  2015. szeptember 25. péntek at 19:24

  Szia!
  Nincs más felhasználó a rendszerben. Csinálok egy rendszergazda jogu felhasználót, ahogy tanácsoltad, már ha sikerül.

 31. Csaba
  2015. szeptember 25. péntek at 19:35

  Sikerült! De ugy sem adja vissza a lehetőséget, hogy visszaállítsam!!!
  Kivagyok már ettől a szartól. 🙁

 32. 2015. szeptember 27. vasárnap at 18:17

  Ha tudtál új fiókot létrehozni, akkor még vannak jogaid a rendszerben.
  Ez jó!
  Így esetleg egy rendszer-visszaállítással megpróbálkozhatnál.

 33. Gábor
  2015. október 1. csütörtök at 12:33

  Sziasztok, az én problémám csak részben kapcsolódik ide. Egy iskolai laptopba a kollégám nem tud belépni. A következőt írja ki a program “A(z) Felhasználói profil szolgáltatás nem tudott bejelentkezni. A felhasználói profilt nem sikerült betölteni.” Ezzel még nem is lenne, gond már párszor találkoztam ezzel a problémával és meg is tudnám oldani. De ehhez az alapértelmezett rendszergazdával kellene belépni. Ezt a gépet nem én telepítettem és nem tudom a hozzá tartozó jelszót, az indításnál nem is jelenik meg a rendszergazda opció.
  Egy másik rendszergazda fiókba be tudok lépni. Onnan tudok valamit tenni, hogy megoldódjon a problémám?

 34. 2015. október 1. csütörtök at 12:46

  Ha egy másik rendszergazda jogú fiókba be tudsz lépni, akkor semmi gond!
  Abból akár aktiválhatod is a beépített Rendszergazda fiókot, vagy ha mégiscsak aktív már, akkor megváltoztathatod a jelszavát.
  De valószínűleg még erre sincs szükség, hisz jogod van ebből a fiókból minden, a rendszert magát érintő változtatásra, így létrehozhatsz új profilt a fő probléma elhárítására.

 35. Gábor
  2015. október 1. csütörtök at 13:20

  Igen végül a másik rendszergazdával tudtam megoldani, csak ahhoz el kellett kérnem a a jelszót. 🙂
  Köszönöm a segítséget

 36. Csaba
  2015. október 3. szombat at 18:49

  Igen, csak éppen két héttel korábbi időpontok vannak. Korábbi sehol. Tanácstalan vagyok.

 37. 2015. október 6. kedd at 09:50

  Megmondom őszintén, így látatlanban túl sok ötletem nincs a géppel kapcsolatban. 🙁
  De hátha másnak, aki idetéved, lesz!

 38. Csaba
  2015. október 7. szerda at 16:46

  Szia! Közben megoldódótt és sikerült a beállítás visszaállítása. 🙂
  Itt van a leírása:
  http://www.askvg.com/how-to-change-windows-update-settings-when-managed-or-disabled-by-system-administrator/

  Köszönet az sg-nek!
  És neked is köszönöm a tippeket és türelmet.

 39. 2015. október 8. csütörtök at 11:50

  Nagyszerű!
  Köszi a visszajelzést és a linket!

 40. Lukács Gábor
  2015. október 31. szombat at 11:05

  Üdvözletem,szép napot kívánok mindenkinek.
  Segítségre lenne szükségem ha lehet kérlek tegyétek meg. …Szeretném a gépemet frissíteni a Win 10-re és nem megy. minden eszköz meg van még is hibát jelez. Hogy tudnék a rendszer gazdai fiókhoz egyszerűen hozzá férni ,mert állítólag ott kell valamit tennem. Próbálkoztam de nem azt teszi a gép amit szeretnék .
  Sajna még csak igen alapfokon űzöm a PC-ismeretséget,főleg zavaró,hogy az Angol nyelv mint olyan hiányzik a tudás táramból. 60-évesen meg minek nekem az angol mikor már lassan Magyarul is csak mutogatni fogok. 😀

 41. 2015. október 31. szombat at 11:55

  Az a baj, hogy ilyen kevés információ birtokában senki nem tud segíteni…
  Pontosan mi a baj?
  Mi nem sikerül?
  Van valami hibaüzenet?

 42. gradi81
  2016. január 2. szombat at 08:27

  Sziasztok! Windows 10-nél a korábbi Windows 7 témával azonos problémám van! Azt írja ki, hogy beépített rendszergazda fiókot használok és sok mindenhez nem enged hozzáférni! Amiket írtatok a windows 7-es megoldásra megpróbáltam! “net user Rendszergazda /active:yes” Yes-sel is meg no-val is! Kiírja, hogy a parancs végrehajtva, de nem történik semmi! Win 10 Home-ot használok! Ha tudtok valami megoldást, azért hálás lennék! Köszönöm

 43. hofany
  2016. február 20. szombat at 15:48

  Sok ötlet van itt! Köszönöm,tanultam valamit megint,hogy tudom-e használni?Remélem! Csak rendszergazdai engedéllyel tudok belépni a Mozillába!

 44. 2016. március 2. szerda at 02:17

  Teljesen faszán működik. Én elfelejtettem már, régebben ment fejből is. Most windows 10-en kellett nekem ez a cukiság, az én gépembe nem hagyok nyitott utat a szerencsétleneknek. 😀 THX 😀

 45. valaki
  2016. június 7. kedd at 10:14

  nekem eredeti windows 10 nem tudom melyik fajtája van beirtam azt amit kell és a rendszergazdával nincssem bajom csak más dolog miatt nem tudok törölni valamit

 46. 2016. június 7. kedd at 10:28

  Ez így nem túl konkrét hibaleírás… 🙂

 47. nagy gábor
  2016. november 17. csütörtök at 11:52

  nekem nem megy

 48. Fityiszke
  2016. november 20. vasárnap at 21:22

  Sziasztok! Nem tudtok esetleg megoldást arra a problémára, hogy vendég fiók esetén, hogyan lehet a “Hálózat” rendszerikont aktívvá és láthatóvá tenni? Köszi

 49. Molnár Tamás
  2017. április 1. szombat at 19:04

  Nekem sikerült.

 50. horváth dávid
  2017. május 5. péntek at 23:03

  sziasztok nekem sajnos egy sem működig kérlek segitsetek windows xp van

 51. Tomi
  2017. május 8. hétfő at 09:55

  Valami hibaüzenet?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három − 2 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .