Döglassú gép

Az új házba költözéssel töltött szabadságom utáni első munkanapom sem múlt el problémás gép nélkül.

Adott egy alaplapcserés gép, amit a kollégám csinált előző nap. A régi lap tönkrement, és mivel ugyanolyat nem lehetett már beszerezni, ezért szinte egy vadiúj gépet rakott össze. Csupán a ház és az IDE egységek (vinyók, DVD-k) maradtak benne.
A gépen a ma legelterjedtebb PC-s OS, SP2-es Windows XP volt, ami az alaplapcsere után “természetesen” össze is omlott, annak rendje, s módja szerint. (Mivel az alaplapi chipkészletek teljesen eltérőek voltak.) Hogy mentse a rendszert, ezért javító telepítést végzett, ami meg is szokta oldani a problémákat, ám itt nem ez történt.

Az első probléma az volt, hogy a Windows nem indult el rendesen, mivel újra kellett aktiválni. Újratelepítés után ez nem szokott gondot jelenteni, mivel neten keresztül pár pillanat alatt lezajlik egy ilyen folyamat, de jelen esetben azt írta ki ez a piszok, hogy már párszor újra lett aktiválva, ezért többször nem engedi.
Puff neki! Jöhetett a telefonos próbálkozás.

Aki már próbálkozott telefonon keresztül Windows-t aktiválni az tudja, hogy milyen gyomorforgatóan nyájas, és idegesítően lassú a “gépnéni”, aki levezényli a folyamatot, nem beszélve a hat kilométeres számsorok begépeléséről…
Mindegy, ezt még a kolléga csinálta, úgyhogy jó 10 perc után végre felállt a rendszer.

Ezután ő elment a dolgát intézni, a gép meg rám maradt. Mentségére legyen mondva, hogy ezzel az aktiválással befejezettnek tűnt a javítás, ám sajnos nem így történt.

Első tünet: Döglassú a gép
Fura volt, hogy ugyan elindult a masina, de iszonyatosan lassan csinál mindent. Fél perceket kellett várni egy-egy művelet elvégzésére, ami mindenképp valami gubancra utalt.

Második tünet: Nem megy a frissítés
Mivel javítótelepítés lett végezve a rendszeren, ezért értelemszerűen a CD kiadása utáni frissítések nem voltak meg, így ezeket nekiállt a gép leszednia netről.
Egy kis idő elteltével le is szippantotta őket, ám feltelepítenie nem sikerült. Nem indokolt semmit, csupán kiírta, hogy nem sikerült neki elvégezni a frissítések telepítését.

Ezek után még párszor próbálkoztam a telepítéssel, de nem sikeredett. Ekkor jött az isteni szikra, hogy a két probléma összefügghet.
Először rutinból spyware kereséssel próbálkoztam, de ez nem oldotta meg a gondokat. (Főleg, hogy nem is nagyon talált semmi komolyat a progi.)

Mikor megnéztem a feladatkezelőt, hogy ugyan mi szívja el a gép erőforrásait, láttam, hogy egy UPDATE nevű folyamat dolgozik serényen. Innen már egyértelmű volt, hogy megint a Windows update szórakozik, mint korábban már több gépnél is.

S a megoldás? Íme:

– Először is leállítottam az automatikus frissítést. (Vezérlőpult – Felügyeleti eszközök – Szolgáltatások – Jobb klikk a folyamat nevén és Leállítás)
Aki nem akar ennyit kattogni, az a Futtatásba is beírhaja, hogy “net stop WuAuServ“. Ez ugyanúgy leállítja az automatikus frissítést.

– Ezután a Windows\SoftwareDistribution nevű mappát töröltem, …

– …, majd újraindítottam az automatikus frissítést. (Én sok kattogással, de a lusták használják a “net start WuAuServ” parancsot.)

– Amikor ez megvolt, akkor követtem az MSW.hu-n levő leírást, és a Start menü / Futtatás-ba beírogattam ezeket a parancsokat, szépen egyesével, mindegyik után Enter-t ütve:

REGSVR32 WUAPI.DLL
REGSVR32 WUAUENG.DLL
REGSVR32 WUAUENG1.DLL
REGSVR32 ATL.DLL
REGSVR32 WUCLTUI.DLL
REGSVR32 WUPS.DLL
REGSVR32 WUPS2.DLL
REGSVR32 WUWEB.DLL

Ezzel meg is volt a probléma-megoldás szoftveres része.
És hogy miért csak a szoftveres?
Hát azért, mert ezek után ugyan gyorsabb lett a gép, és a frissítések is lejöttek szépen, ám még mindig nem voltam megelégedve a teljesítménnyel.

Belenéztem a gépházba, és egy kicsit össze-visszának találtam a kábelezést. Az elsődleges IDE csatlakozóra volt kötve a két winchester, míg a másodlagosra a DVD író és az olvasó. Ez így helytelen!
Két winchester egy kábelen nem szerencsés! A helyes leosztás az az, hogy:
Primary Master – Rendszervinyó
Primary Slave – DVD olvasó
Secondary Master – DVD író
Secondary Slave – Második vinyó

S, hogy miért?
Nos azért, mert az IDE vezérlő sebessége 133MB/sec, de ezen osztoznia kell az egy kábelen levő eszközöknek. Mivel a legnagyobb prioritása a rendszervinyónak van, ezért annak kell lenni a Primary Master-nek, és mellé a legkevesebbet használt, leglassabb eszközt kell tenni, ami jelen esetben a DVD olvasó. Persze jobb lenne, ha semmi sem lenne rajta, de hát ez a lehetőség itt most nem játszott.
Ezzel a leosztással csak akkor lehet probléma, ha a második vinyóról ír az ember a DVD íróval. Ez esetben, mivel egy kábelen megy az egész folyamat, a két eszköz osztozik a sávszélességen, és így kicsit lassabb lesz az írás, de menni fog.

Régebben ez nem így volt, mivel akkor nem voltak olyan “intelligensek” az írók, mint ma, és nem tudták visszavenni a sebességüket írás közben, s adatelfogyás elleni puffer is alig volt bennük.

Szóval az átkábelezés és a Windows Update processzel végzet “varázslás” meghozta a sikert, és a gép sebessége a normális szintre emelkedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt − 2 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .