Eltűnő előzmények

Ma megint volt egy gép a kezem között, amivel nem rutinból kellett foglalkozni, hanem szükség volt egy kis vadászatra a megoldáshoz.

Kint voltam egy cégnél, ahol többek közt a volt a gond az egyik irodai géppel, hogy bekapcsolás/újraindítás során „elfelejtette” a böngésző az előzményeket. Hiába kattintott a gazdája a kis nyílra az Intenet Explorer beviteli mezőjének végén, a lista legördült ugyan, de üres volt. Gépelés közben aztán már adta a kiegészítési javaslatokat a program, de ez így akkor sem volt OK.

Mondtam a hölgynek, hogy ezt gyorsan megoldom, mivel azt hittem, hogy csupán annyi a dolgom, hogy átállítom az előzmények megőrzésének idejét az általam feltételezett nulláról, mondjuk 30 napra. Tán mondanom sem kell, hogy tévedtem. Eleve 30 napon volt az érték, így azt hiába babráltam. (Később észrevettem, hogy nem csak a böngésző előzményei, de pl. a Start menü – Futtatás mező előzményei is eltűnnek.)

Ezután ráterelődött a gyanú a háttérben futó Avast-ra. Amúgy sem nagyon kedvelem ezt a vírusírtót, így eleve ferde szemmel néztem rá, és ugyan az iroda másik gépén teljesen jól működött a program, de ettől még beállítási különbség lehetett volna. De nem volt…

A következő ötletem a csoportházirendek szerkesztése lett volna, de a gpmc.msc parancsot nagyon gyorsan el kellett felejtenem, ugyanis Windows XP Home előtt ültem, és ez csak a Professional változatban található meg. Szerencsére jó barátságba vagyok Google elvtárssal, és sikerült ráakadnom a megoldásra!

Egy kis registry buherálás, egész pontosan egy érték átírása megoldotta a hibát! A
HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer
ágon volt egy ClearRecentDocsOnExit duplaszó (DWORD), aminek 1 volt az értéke. Ezt átállítottam 0-ra, és újraindítás után örömmel láttam a legördülő listában a korábban beírt webcímeket!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt × 5 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .