Ha az XP nem akar feltelepedni

A főnökömet hívta ki egy ügyfél a minap, aki aznap már sokadszor próbálta meg újratelepíteni a rendszerét, de nem nagyon akart neki összejönni.

Addig eljutott a Windows XP telepítője, hogy felmásolja a fájlokat, de az első újraindítás után mindenféle csúnya kékhalált produkált, és nem ment tovább. Szerencsétlen tulaj, illetve aztán már a főnököm is többször újra próbálkozott, de csak nem akart összeállni a dolog.

Próbálták a gyors formázást, és a teljeset is, de egyik sem vezetett eredményre. Aztán végül felhívott engem, és megbeszéltük, hogy mi is lehet a probléma. Mondta, hogy elég érthetetlen a dolog, mivel korábban Windows Vista volt a gépen, és azzal semmi ilyen gond nem volt. (Az már más kérdés, hogy miért fejleszt valaki “visszafelé”, de ez nem az én dolgom.)

Szóval ez a Vista-s megjegyzés szöget ütött a fejembe, és bevillant, hogy épp a napokban olvstam egy Microsoft-os közleményt, ami szerint a Vista-val előkészített lemezekre, ha XP-t akar az ember telepíteni, akkor az eltérő lemezkezelés miatt ez problémás lehet.

Megmondom őszintén, nem nagyon bíztam benne, hogy ez megoldja az aktuális problémát, de azért elmondtam a főnökömnek, aki ki is próbálta a dolgot, vagyis hogy újraparticionálja a merevlemezt az XP telepítővel, és úgy futnak neki ismét az installálásnak.

Másnap aztán kérdeztem, hogy mi volt a géppel, és örömmel újságolta, hogy bejött a tippem, mivel ezután már simán felmászott a rendszer a vinyóra!

Megmondom őszintén, egy kicsit meglepett a dolog, mert én azt hittem, hogy teljesen mindegy, mivel particionálja az ember a vinyót (telepítő CD segítségével, vagy egyéb külső programmal), a végeredmény ugyanaz, és a korábban olvasott probléma csak a Vista-val formázott particiókra érvényes, de úgy tűnik, hogy tévedtem.

Valami okból kifolyólag, a Vista által particionált lemezeket sem tudja az XP rendesen birtokba venni, még ha újra is formázza azt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

6 − egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .