Hiányzó registry fájl

Na, ma megint volt egy kis küzdelem, és megint csak magamnak köszönhetem, hogy nem vettem észre időben a hibát. Mentségemre legyen mondva, hogy nem volt egyértelmű a dolog.

A beteg gépet azzal hozták be a szervizbe, hogy a tulaj magára hagyta letöltögetni, és mire visszaült elé, már nem reagált semmire. Csak az egér mozgott, de azzal sem lehetett semmit csinálni. RESET következett, ami után aztán már el sem indult az XP, hanem még a boot folyamat elején, hibaüzenettel leállt.

Ez utóbbit magam is tapasztaltam, amikor bekapcsoltam a gépet, hogy szemügyre vegyem. A hibaüzenet egyébként azért volt, mert a rendszer nem találta a registry egyik fájlját, egészen pontosan a SYSTEM nevűt.

Ezzel a hibával már korábban is találkoztam, és kétféle gyógyír létezik rá. Az egyik a CHKDSK parancs futtatása, ami rendbeteszi az winchesteren az összekuszálódott  fájlrendszert, a másik pedig a rendszervisszaállítás, amit egy külső CD-ről bootolva tudok végrehajtani.

Most, mindkét “trükköt” bevetettem, de nem vezetett erdményre, sajnos. Először legalábbis. Másodszor aztán, sikerrel jártam, bár ekkor már egy másik programot használtam a fájlrendszer helyrerakására és egy még korábbi állapotra állítottam vissza a registry-t is.

Újraindítás után szépen felállt a rendszer, és megláttam az asztalt. Volt pár hibaüzenet is, de egyelőre nem foglalkoztam vele, inkább örültem a sikeres és gyors helyreállításnak. A biztonság kedvéért azért még egyszer újraindítottam az XP-t, és meglepődve tapasztaltam, hogy ezúttal már nem volt hibamentes a rendszerindítás.

Sőt, igazából azt mondhatom, hogy nem is fejeződött be a folyamat, mivel még az előtt megtapasztaltam azt, amit a tulajdonos is, vagyis hogy az egéren kívül az egész rendszer megfagyott. Nyomtam egy RESET-et, és újraindulás után megint csak a hiányzó registry fájl miatti hibaüzenet köszönt rám a monitorról.

Kezdtem elölről mindent, és most ugyan nem volt hiba a fájlrendszerben, de a rendszervisszaállításra szükség volt. Miután helyreállítottam a dolgokat, már csak a csökkentett móddal próbálkoztam, és abban nem volt semmi hiba. Jól működött az XP, így ismét felbátorodva, megint csak a normál rendszerindítással próbálkoztam, ami természetesen nem volt jó.

Itt gondolkodtam el, hogy valami más probléma is lehet, mert annak kell hogy legyen valami oka, hogy állandóan megsérül azt a bizonyos registry fájl!
Driver probléma volt a leginkább valószínű, de már nem volt sok időm a gépre (bejött egy fontosabb munka), így inkább egy memóriatesztet eresztettem rá, s láss csodát, pár másodperc után elkezdtek sorjázni a piros, hibát jelző bejegyzések! De szinte megállás nélkül, folyamatosan!

Így aztán félre is tettem a gépet holnapra, mert a hiba “megtalálódott”! Bármennyire is másra utaltak a jelek, a gépben levő memóriamodul romlott el, és valószínűleg a cseréje meg fogja szüntetni a hibajelenségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 × három =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .