Hibás alaplap?

Új felvételis kollégám rakott össze a minap egy olcsó gépet, aminek én szedegettem össze az alkatrészeit, így valószínűleg a problémájának okozója is én voltam.

Egy socket 775-ös full integrált Abit alaplap volt a lelke a rendszernek, és a viszonylag gyors összeépítés után jött a meglepi, mégpedig az, hogy a számítógép nem indult.

Mivel elég jól el voltam havazva, nagyon nem tudtam segíteni neki, de azért persze odafigyeltem rá. Első gyanúja az volt, hogy ha kép nincs, akkor a videokártya a ludas. (Tulajdonképpen logikus gondolat, és kiindulásnak épp jó volt.) Ezen az alaplapon az integrált VGA vezérlő mellett szerencsére volt PCI Express csatoló is, így ki tudott próbálni külső videokártyát is.

A csere nem oldotta meg a gondot, és mivel semmi életjelet nem adott a gép, így az alaplap lett a következő kiszemelt. Oda is lett készítve a gép mellé egy másik típust, de odáig már nem fajult a dolog, hogy ki is legyen cserélve. (Pedig lehet, hogy akkor működött volna!)

Ekkor már én is ráértem, és belekukkantottam a valóban szakszerűen összeállított gép belsejébe. Semmi problémát, rossz bekötést, vagy egyéb gyermeteg hibát nem találtam, úgyhogy tényleg valamelyik alkatrész hibájára tippeltem. Szépen lehúztam minden felesleges kábelt, perifériát, míg nem már csak az alaplap, processzor és RAM maradt.

A gép ebben a minimális összeállításban sem indult, úgyhogy kivettem a RAM-ot a gépből, hogy megnézzem mit is csinál erre. És lőn, memória nélkül elkezdett csipogni bekapcsoláskor, vagyis legalább azt biztosan tudhattuk, hogy a speaker jól be volt kötve. 🙂

Na persze mást is megtudtunk ebből, mégpedig azt, hogy a RAM teszteléséig eljut a gép, vagyis nem valószínű, hogy a processzor lenne a rossz. Betettem az eddig nem használt memóriafoglalatba a modult, s így megint meg sem nyikkant a gép.

Ezek után már csak egy lehetőségem maradt, mégpedig az abszolút nyerő. Betettem egy másik memóriát, és láss csodát, elindult a masina! Egy kis csere-bere után az is bebizonyosodott, hogy nem volt rossz az elsőre betett modul sem, csupán inkompatibilis az alaplapi chipkészlettel.

Valami okból kifolyólag ugyanis egy 800MHz-es modult tettem oda az alkatrészek közé, pedig ez az alaplap csak az 533 és a 667 MHz sebességűeket támogatja. (Mentségemre legyen mondva, hogy eszembe nem volt ilyen sebességű RAM-ot a gépbe építeni, csupán véletlenül került a kezem közé.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

húsz − 17 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .