Hiren’s Boot CD

A címben szereplő szoftvergyűjtemény a másik fontos szereplője a fegyvertáramnak, a már korábban említett Windows XP mini PE mellett. Míg az azonban a nevéből is adódóan Windows alapú rendszer, addig ez egy DOS-os programválogatás.
Nem kell azonban ettől megijedni, nem lesz szükség semmilyen parancsgépelgetésre, és fitymálóan sem kell rátekinteni, mivel elég jó szoftverek szerepelnek rajta, és érnek annyit, mint a Windows alatt futó társaik.

Első pillantásra egy kellemes menürendszer fogad, ha bebootolunk a CD-ről. Itt láthatóaka kategriák, amikben a sok-sok hasznos program rejtőzik. Mivel nem célom a rendszer teljes bemutatása, ezért akit érdekel, annak javaslom, hogy látogasson el a termék honlapjára, és nézze meg, mi minden van a legújabb, 9.2-es változatban.

Mivel a szoftver ugyan nagyon hasznos, de nem éppen legális, ezért a honlapról, és egyéb “tiszta” helyekről nem lehet letölteni. Javaslom, hogy aki meg akarja szerezni, az nézzen körül valamelyik torrent oldalon, és biztosan siker koronázza majd a keresést, és ráakad az image fájlra.

De jöjjön egy eset, aminek megoldásában pont ez a CD segített.
A minap hoztak be egy winchestert, amin Windows 2000 volt. A feladat az volt, hogy mentsük le a Documents and Settings mappából a Rendszergazda dokumentumait, mivel a lemez többi részéről már mentették a doksikat, de innen nem sikerült.

Első lendületből mindjárt fel is csatoltam USB-n keresztül a gépemre a vinyót, és ugyan sikeresen beléptem a Documents and Settings mappába, de az tök üres volt. Az XP pedig mindjárt fel is ajánlotta okosan, hogy ha kívánom, megformázza nekem a vinyót. Ez már gyanús volt, mert ugyan mi a fenének akarná megformázni, ha minden rendben van vele, és csak letöröltek róla néhány fájlt?

Jött tehát a második lépcső, és egy épp javításon levő, de már elkészült gépbe szereltem a HDD-t, és megpróbálkoztam a Windows XP mini PE-vel, de nem jártam sikerrel. Az azon levő programokkal sem láttam semmit a mappában, sőt be sem tudtam lépni. Valamelyik program hatására pedig egész egyszerűen újraindult a gép.

Itt már csak a Hiren’s Boot CD segíthetett, és segített is!
Az NTFS fájlrendszernél (és mint tudjuk a Win2000 ilyet használ) néha előfordul, hogy egy kicsit “összegubancolódnak” a bejegyzések. Ez leginkább akkor fordul elő, ha elszáll a rendszer, elmegy az áram, vagy egyéb okból nem szabályosan lépünk ki a rendszerből.
Ilyen esetekben a Windows elkezd hülyeségeklet csinálni és néha el sem indul.
Ilyenkor a legjobb megoldás, a checkdisk program, ami természetesen helyet kapott a most istenített CD-n is.

Ez a kis karakteres program három lépésben ellenőrzi a fájlrendszert és a fájlrendszer adatait, és a talált hibákról tájékoztat, illetve kijavítja azokat.

Hogy rövidre zárjam a mondandómat, a chkdsk helyrerakta a fájlrendszert, és ugyan talált egy csomó hibás szektort a lemezen, de a lefuttatása után be tudtam lépni a Rendszergazda dokumentumai közé, és le tudtam menteni azokat, ahogy a kedves ügyfél kívánta!

1 comment for “Hiren’s Boot CD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

6 + 20 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .