Képfrissítési probléma

A hétvégén volt egy gép a kezem között, ami egy érdekes és bosszantó hibát produkált.
Bekapcsolás után a képfrissítési frekvencia átállt 60Hz-re. Mivel ez az érték annyira alacsony, hogy az ember szeme egy fél óra után elfárad, és csak szenvedés lesz a képernyő bámulása, ezért gondoltam megoldom valahogy a dolgot.

Először a videokártya (nVidia GeForce4 MX440) driverének frissítésével próbálkoztam, de mivel múlt év végi volt a legfrissebb kiadású meghajtóprogram ehhez a kártyához, és a rendszerben már ez volt, ezért csak újratelepítés lett a frissítés helyett.

Sajnos ez nem vezetett célra, és ezért más megoldás után kellett néznem. Áttúrtam a netet a hiba okának megtalálásáért, de sajnos nem akadtam a nyomára, ezért inkább a tünetet (a 60Hz-re való visszaváltás) próbáltam meg kezelni.

Ez a keresésem már sikeresebb volt, mivel ráakadtam a Refresh Lock nevü kis programocskára, ami képes rá, hogy felülbírálja a rendszer beállításait, és egyedi képfrissítést lehet vele beállítani. Ez egyébként azért jó, mert néhány játék átvariálja egy kicsit ezeket a beállításokat, és miközben az ember nyomja a gémet ezerrel, észre sem veszi, hogy a képernyő villog, és folyamatosan roncsolja a szemet.

Szóval a Refresh Lock-ban beállítottam, hogy az 1024×768-as felbontáshoz mindig 85Hz társuljon, így sikerült is rövidre zárni a problémát. A gép ezek után már normálisan indult, és nem bántotta többé a szemet az alacsony frekvencia!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .