Lassan indul a gép ADSL esetén?

A mai esetem is tipikusnak mondható. Voltam egy cégnél, ahol különbőző karbantartási munkákat kellett végezni, és néhány egyéb probléma mellett az is feltűnt, hogy a rendszer nagyon lassan indul el.

Ugyan elég gyorsan eljutott addig, hogy megjelent az asztal háttérképe, de ott aztán megállt kb. egy percre. Megjelent két ikon az óra mellett, de a másik kettő aminek meg kellett volna, az nem jött elő. Egyelőre.

Érdekes módon még csak nem is homokórázott a gép, csak várt. Aztán amikor eltelt az a nagyjából egy perc, akkor hirtelen elindult a maradék két szoftver is, és a gép készen állt arra, hogy dolgozzon vele a felhasználó.

Ekkor már túl voltam azon, hogy a gépben levő két hálózati kártya közül letiltottam a nem használtat, és épp a már lejárt előfizetésű, a gép teljesítményét feleslegesen, de jelentősen visszafogó Norton Antivirus uninstallálásba kezdtem.

Az uninstall után ismét újraindítás kövekezett, de a fent ecsetelt probléma továbbra is megmaradt. Felraktam hát a jól bevált NOD32-t, hogy azért mégse maradjon védelem nélkül a gép, és amikor frissíteni akartam az adatbázisát, akkor villant be a megoldás!

Már korábban is megfigyeltem, hogy ha egy gépen a ma már egyre elterjedtebb router nélkül használják az ADSL-t, akkor előfordul ilyen lassú indítás.
Ennek pedig az az oka, hogy az indítás közben a rendszer megpróbálja a hálózati beállításokat megkapni a rá csatlakoztatott eszköztől. (Ezt a szolgáltatást hívják DHCP-nek – Dynamic Host Configuration Protocol)

Mivel nincs router, ami DHCP szolgáltatást nyújtana, csak a csupasz ADSL modem, ezért a rendszer hiába vár, nem kapja meg a beállításokat. Márpedig ha nem kaphatja meg, akkor mi a fenének várna?

A megoldás az, hogy a hálózati kapcsolatok beállításainál, a Helyi Kapcsolat ikonon ki kell választani a Tulajdonságok-at (jobb klikk), majd a TCP/IP beállításoknál meg kell adni egy IP címet a kapcsolatnak. Én ma a 192.168.0.10-et használtam, de ez lehet természetesen bármi más érvényes, lokális IP cím is.
Miután ezt a beállítást megejtettem, a gép többé nem várt feleslegesen a bootolás folyamán a hálózati beállításokra, hanem flottul és gyorsan elindult!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

13 − három =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .