Rejtélyes újraindulás

Egy jóbarátom gépét vizsgáltam pénteken, amit azzal hozott el hozzám, hogy a gép időnként egyszerűen megfagy, és csak a konnektorból való kihúzás segít rajta. Elmondása szerint korábban egy pár perces áramtalanítás után újra működött a rendszer, de mostanában már ez sem szokott rajta segíteni.

Ezek a tünetek elég általánosak, így neki is felsoroltam (felkészítvén a legrosszabbakra), hogy hibás lehet az alaplap, a tápegység, a VGA kártya vagy a RAM-ok esetleg.

Mielőtt szétszereltem volna a gépet, azért leteszteltem, és nagyon szépen elindult a rendszer. Nem hasított, mivel rengeteg háttérben működő hülye programocska lassította, de azért elindult.

Egy pár kattintás, némi vizsgálódás, majd én is azt tapasztaltam, amit ő is mondott, hogy csont merevre fagyott a képernyő, és csak a kikapcsoló gomb billentette ki ebből az állapotból.

Itt elemerengtem, hogy mi lehet a legvalószínűbb hiba, és a VGA kártyát hoztam ki győztesnek. Ha ugyanis a RAM-ok a hibásak, akkor a kékhalál a legjellemzőbb tünet, míg a tápegység vagy alaplap hibánál (púpos kondik) inkább a rejtélyes újraindulások.

Szóval VGA kártya. Leszedtem a gépház oldalait, és miután sűrített levegővel kiportalanítottam, már láttam is valamit a számítógép belsejéből. A VGA kártyát megtapogatva nem éreztem semmi extra forróságot, tehát a túlmelegedés nem lehetett gond. Kivettem hát a slotból a már amúgy is kicsit kilazult kártyát, és betettem a helyére egy másikat.

A gép bekapcsolása után pár pillanattal már meg is jelentek a képernyőn a BIOS üzenetei, úgyhogy a VGA kártya cserét sikeresnek könyveltem el.

Ha idő szűkében lettem volna, akkor valószínűleg ennyiben is hagyom a dolgot, de mivel épp nem voltam teljesen elhavazva, ezért gondoltam visszarakom a régi kártyát. Meglepetésemre (vagy nem is annyira) ezzel is simán indult a rendszer, és nem is fagyott többet, amíg a szervízben volt.

A hiba ugyanis nem a kártyán volt, hanem a csatlakoztatásán. Ahogy az imént írtam, kicsit laza volt a kártya, és ez okozta a gondot. Bár a gép a haver elmondása szerint nem nagyon van mozgatva, valami miatt mégis kilazult a helyéről a VGA kártya, de nem annyira, hogy ne legyen kapcsolat az érintkező sor, és az AGP port között.

Ha ugyanis annyira kilóg a kártya hátsó része a slotból, hogy egyáltalán nincs kapcsolat köztük (Tipikus korai AGP hibaforrás! Nem véletlenül tettek kis “kampókat” a kártyák fenekére!), akkor bekapcsoláskor heves sípolásba kezd a kis hangszóró, és a gép nem indul el. Ennél a gépnél viszont érintkeztek a csatlakozók, de csak épp annyira, hogy működjön a rendszer, és ahogy használatban volt, felmelegedett, kirázkódott, megszakadt a kapcsolat és a gép ettől fagyott meg.

Tomikának (a gép tulajdonosa) egyébként szerencséje volt, mert azért azt talán nem is kell ecsetelnem, hogy milyen káros, ha egy áram alatt levő, működő számítógépből kihúz az ember egy kártyát…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

13 − 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .