Rendszer-visszaállítás

Nos, ma a rendszervisszaállítást vesszük górcső alá, ami egy nagyon istenkirály opció a Windows XP-ben. Meg nem tudnám számolni, hogy hányszor húzott már ki a csávából, és hány munkaórányi szívástól kímélt meg.

Van például egy gép, amit pár éve vettek tőlünk, és 3-4 havonta egyszer mindig visszahozzák. A hibajelenség mindig ugyanaz: A rendszerindítás során panaszkodik az XP, hogy a C:\Windows\System32\config\SYSTEM vagy valamelyik másik fájl ebben a mappában hiányzik. Aki ismeri egy kicsit a rendszert, az tudja, hogy ez itt bizony a regisztrációs adatbázis (lánykori nevén registry) lakhelye, és ha innen hiányzik egy fájl, akkor az nem jelent túl jót.

Ebben az esetben a rendszervisszaállító (ami először a Windows ME rendszerben jelent meg) kíváló segítség, mivel így a javítás leredukálódik kb. 5 percre, aminek nagy részét a segédprogram-gyűjtemény CD bebootolása teszi ki.
Ja igen, merthogy arra is szükség van, ugyanis ilyen jellegű hibánál sajnos sem a csökkentett módú indítás, sem az utolsó helyes konfiguráció nem segít.
Viszont a Windows XP mini PE, amit ilyen esetekben használni szoktam, nagyon is jó szolgálatot tesz. Ez egy CD-ről futó XP, amin van egy csomó segédprogram, a gép különböző problémáinak elhárításához. Többek közt egy registry visszaállító is, aminek segítségével egy korábbi állapotba lehet a rendszert visszatenni.

Amint ez megvan, lehet is újraindítani a rendszert, és voala, már be is bootol az XP.
Ilyenkor persze érdemes egy chechdisk-et futtatni, hogy az esetlegesen “összezavarott fájlok” ki legyenek javítva, de az érdemi munkavégzés ennyi.

Az említett gépnél egyébként fogalmam sincs, hogy mi okozza ezt a fájlvesztéses hibát, de már cseréltünk benne vinyót, RAM-ot, kábeleket és talán még alaplapot is.
Ennek ellenére a probléma fenn áll. Elképzelhető, hogy egy teljes rendszertörlés, és újratelepítés megoldana mindent, de a sok rajta levő program és adat miatt erre eddig nem került sor.

Szóval azzal nyitottam, hogy a rendszervisszaállítás micsoda remek dolog, és ezt még most is fenntartom. Ha a gép csak csökkentett módban indítható, akkor mindenféle segédeszköz nélkül, nyugodtan vissza lehet tenni mondjuk az előző napi beállításokat, vagy “visszaléphetünk az időben” egy rosszul felrakott program telepítése előtti állapotra.
Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a Start menü – Minden program – Kellékek – Rendszereszközök – Rendszer visszaállítás ikonra kattintasz, és követed a varázsló utasításait.

A funkció hasznossága ellenére egyébként némely felhasználó, és ami problémásabb “mókolt XP telepítő CD készítő” emberke (Pl. Simplicity, Blacksheep, ReBorn) nem szereti ezt a funkciót, és némi vinyó-hely megtakarítás miatt kikapcsolja. Ezt én nem javaslom, pont a fent említett okok miatt.
Javaslom, hogy te is nézzed meg a Vezérlőpult – Rendszer – A Rendszer visszaállítása fülön, hogy be legyen kapcsolva ez a szolgáltatás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 × 2 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .