Router gond

A tegnapi napon is volt egy tanulságos esetem, aminek a megoldás 1 perc volt ugyan, de eljutni a megoldásig több mint fél óra.

Kihívtak egy céghez, ahol az volt a hibajelenség, hogy a gépek közül egyen nem ment a net. Egyszerű feladatnak tűnt, mivel ha minden gépen OK a hálózat, csak egynél nem, akkor helyi probléma lesz, úgyhogy felfegyverkeztem egy hálókártyával, és egy patch kábellel. Ha nem szoftveres jellegű a hiba, akkor legrosszabb esetben valamelyiknek a cseréje megoldja a gondot.

Az cégről tudni kell, hogy egy kis ADSL router osztja el a netet, és bonyolítja a hálózati forgalmat. Erre van rákötve pár gép és egy hálózati nyomtató.

Na, ahogy megérkeztem, egyből a gép elé huppantam, és megnéztem mi van. IPCONFIG-ra látszott, hogy nem kapott IP címet a gép, így először a megújítással kezdtem.
Ez nem vezetett eredményre, mivel úgy egy percig ketyergett, próbálkozott, de nem jött neki össze.

Eztán letiltottam a hálózati adaptert, majd újra engedélyeztem, de ekkor sem jött helyre. Utána fizikailag lőttem ki (újraindításkor BIOS-ban kikapcs), majd állítottam vissza, de semmi. Ugyanolyan hülye volt.

Ekkor nekiugrottam a kábelcserének, mert azt mégicsak egyszerűbb, mint szétszedni a gépet, de természetesen ettől sem jött helyre a kapcsolat.
Mit volt mit tenni, lementem alfába az asztal alá, és kihúzkodtam a kábeleket a gép hátuljából, feltettem a székre és nekiláttam szétszedni. Már beletettem az új hálókártyát, s tettem volna vissza a helyére a gépet, amikor jött egy másik felhasználó is aki jelezte, hogy nála sincs net.

Puff neki!
Minden eddigi tevékenységem feleslegesnek bizonyult, és elfecséreltnek a ráfordított idő. Ha ugyanis másnak is ez a problémája, akkor tutira nem a gépnek van baja.

Gyorsan ki is szedtem a gépből a frissen belerámolt hálózati kártyát, és visszaállítottam mindent az eredeti állapotába. Miután bekapcsoltam a gépet, természetesen továbbra sem volt net, de most már rutinosan végignéz(et)tem a többi masinát is, hogy mi a helyzet.
A végeredmény az volt, hogy ezen a két gépen kívül, mindenki másnál problémamentes a kapcsolat.
Oda is mentem aztán a hálózati eszközökhöz, hogy megnézzem, mi a közös ebben a két gépben. Nem tartott sokáig észrevenni, hogy mivel a router 5 portja kevésnek bizonyult, ezért egy switch-et is beépítettek a hálózatba, és ez a két gép volt arra kötve.

Na, mondom magamnak, akkor meg is van a bűnös! Persze nem volt meg, de már nagyon közel jártam a megoldáshoz. Mivel másik switch-csel nem készültem, ezért ebbe próbáltam életet lehelni. Áramtalanítottam, de nem javult meg.

Aztán mikor elkezdtem a kábeleket cserélgetni, jött a felismerés, hogy azért nem javul meg szerencsétlen készülék, mert nincs is semmi baja. Kiderült, hogy a router egyik portja mondta be az unalmast, de a többi működőképes maradt.
Innen már tényleg egyszerű volt a dolog, mert csak annyit csináltam, hogy kihúztam egyet a működő gépek kábelei közül a routerből, és oda csatlakoztattam rá a switch-et, majd abba dugtam bele ezt a kábelt. Így a router működő portjai mind ki vannak használva, és a switch-ben is van három gép.

A tanulság? Az bizony csak annyi, hogy ugyan a hálózati kártyák tudnak fura dolgokat művelni, de nem feltétlenül azok a ludasak minden problémában. Érdemes először körüljárni az esetet, és csak aztán nekiesni a javításnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három + nyolc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .