A hiba: 8 bites színmélység = 256 szín

A mai gépjavításom is tanulságos lehet, legalábbis ami a megoldás módját illeti.

A számítógépet egyébként internetes problémákkal és némi videokártya gonddal hozták be, s az első hibát viszonylag gyorsan megcsináltam, pedig még korábban nem találkoztam ilyen Pannon-os GSM kütyüvel. (Megj.: Ma már Telenor.) Érdekes volt a cucc, mivel ahogy rádugtam próbaképpen egy másik XP-s gépre, az felismerte mint USB háttértárat. Simán olvasható volt, ráadásul autostartos, és el is kezdett a telepítő futni róla. Amint felment a szoftver, a háttértárlót lecsatolta, és újból felismerte, de ekkor már mint modemet! Egy PIN kód megadása után aztán már működött is a rendszer, és simán lehetett volna vele netezni.

Na szóval ezt a szoftvert uninstalláltam a beteg gépről, majd ahogy újra csatlakoztattam a kütyüt, ismét felmászott, és utána már remekül működött a net elérés. A telepítés előtt persze alapos vírusírtást és kémprogrameltávolítást végeztem a gépen, hogy ne legyen gond a működés során. (Megjegyzem, akadt néhány kártevő a gépen, úgyhogy volt mit írtani.)

A probléma viszont, amint már említetem, nem ezzel a részével volt a dolgoknak, hanem a videokártyával. A gép gazdája azt mondta, hogy a képek foltosak a monitoron, és egyáltalán nem szépek. Én persze említettem neki, hogy ez akár monitorgond is lehet, de VGA kártya is.

Amikor bekapcsoltam a gépet, mindjárt láttam, hogy mi a baj, és azt hittem egy kattintással meg is oldottam. Azért voltak ugyanis foltosak a fotók, mert a Windows színmélysége az egészségügyi határérték a szokásosnál alacsonyabbra (8 bit – 256 szín) volt állítva. Ezt gyorsan viszaállítottam 32bitesre, és mint aki jól végezte dolgát, újraindítottam a gépet.

A rendszer betöltődése után jött a meglepi, ugyanis amint megjelent az asztal, a színmélység megint visszaállt 8 bitesre. Ezek után próbálkoztam driverfrissítéssel, különböző egyéb beállításokkal, de semmi nem oldotta meg a problémát.

Miután más nem jutott eszembe, úgy gondoltam kicserélem a kártyát, hisz valószínűleg tönkrement a régi. (Valóban régi, mivel egy TNT2 volt a gépben.) Amikor azonban a vadiúj GeForce 6200-at használva is bekapcsoláskor minduntalan visszaállt a 256 színű állapot, kezdtem belátni, hogy én ma nem arathatok sikert.

Így aztán a probléma okának megkeresése helyett átváltottam tüneti kezelésre. Letöltöttem a Resolution Changer nevű (Megj.: Ma már Display Changer a neve.) kis parancssoros programot, amihez készítettem egy egy soros batch fájlt. Ebben beállítottam az áhított 1024*768/32bit kombót, és a parancsikonját betettem az indítópultba.

Innentől kezdve aztán minden helyreállt, ugyanis amikor betöltődött a Windows, akkor a színmélység szokás szerint visszaállt 8 bitesre, de rögtön utána lefutott az Indítópultból a Resolution Changer és helyreállította a dolgot.

Így aztán ha nem is hárítottam el a probléma okát, de a hibajelenséget megszüntettem, és végül is sikerrel zártam ezt az ütközetet is.

3 comments for “A hiba: 8 bites színmélység = 256 szín

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy × 5 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .