Bekrepált hálókártya

A minap hazatérve a munkából, leültem a gép elé, és döbbenten tapasztaltam, hogy nincs net. Na persze ilyen ramaty szolgáltatóval ez nem meglepő, de most más volt a helyzet.

Reggel, mielőtt elindultam dolgozni, még használtam a gépet és a netre is kimerészkedtem, így nagyon meglepett, hogy állásába elromlott valami a gépen.

Az óra mellett szépen látszott a kis hálózatot jelző ikon, de egy piros X-szel át volt húzva, vagyis egyértelmű volt, hogy gubanc van. Rákattintva ki is írta a rendszer, hogy ugyan dugjam már be a hálózati kábelt, ha kapcsolódni akarok. Lemásztam az asztal alá, és megnéztem a kábelt, de az mind a falban, mind a gép hátuljában rendesen be volt csatlakoztatva.

Következő lépés volt, hogy felmentem a padlásra, és megnéztem a switch-et, és ott már látszott, hogy mi lehet a gond, ugyanis a gépem visszajelző ledje egyáltalán nem világított. A routeré (ami a switch egy másik portjára van kötve) véha világított, néha nem.

Gyorsan elő is kotortam a szekrény aljáról egy régi 10Mbit-es HUB-ot, és kicseréltem rá a switch-et. A router ledje ezután már rendben világított, de a gépemé még mindig nem. Újra bebújtam a gép mögé, de hiába húztam ki és csatlakoztattam újra a kábelt, a rendszer csak nem vette észre. Az eszközkezelőben egyébként teljesen rendben látszott az alaplapi hálózati csatoló, de a kábelt (vagyis annak végén az aktív eszközt) nem érzékelte.

Nem volt más hátra, mint új kártyával kísérleteznem, és ehhez szét kellett bontanom egy régi gépet, ami a szoba sarkában pihent. Sajnos ebben csak egy 10Mbit-es hálókártya volt, de mivel a padláson is a HUB szüttyögött csak, és különben is csak netezni akartam, nem LAN party-zni, így betettem azt a gépbe.

Na, fizikailag már rendben volt minden, mivel a lámpák úgy világítottak, ahogy kell, mind a gép hátulján, mind a hubon szépen zöldelltek a ledek. De hátra volt még egy gond, ugyanis a hardver hiába működik jól, ha a szoftver nem képes azt kezelni.

Márpedig a Vista csak nézett, amikor felfedezte a Realtek 8029-es chippel rendelkező kártyát. Kérte volna a drivert, de mivel ilyen nem volt a birtokomban, mondtam neki, hogy keressen más megoldát. Talált is, mégpedig azt, hogy töltsem le az internetről… A hülye! Ha lenne internetem, akkor nem kéne driver a kártyához…

Azért szerencsére találtam megoldást! Fogtam egy CD-ről futó XP-t (Windows PE) és bebootoltam róla. Mivel az XP gyárilag tartalmazza a meghajtó programot az ilyen típusú kártyákhoz, ezért nem volt probléma a netre csatlakozással. Mivel Vista driver persze nincs az ilyen régi kártyához, így lerántottam a Win2003-hoz valót (egy inf és egy sys fájlt tartalmazott csupán) és feltelepítettem azt.

Pár percig elketyergett a rendszer aztán vele, mire megértette, hogy jó lesz az neki, de szerencsére sikerült. Imígyen aztán most be tudom küldeni ezt az írást, de hétfőn azt hiszem szereznem kell egy új switch-et és egy normális külső hálózati kártyát, mert úgy néz ki, hogy az alaplapi elhunyt. 🙁

S, hogy mi volt ennek az oka? Igazándiból nem tudom. Esős nap volt ugyan, de nem hallottam, hogy nagy égiháború (villámokkal) lett volna a környéken, ami kinyírhatta volna a cuccaimat. Persze egy kósza áramlöket is lehetett, de azt hiszem ez már soha nem fog kiderülni.

UPDATE: Érdekes módon a hub switch-re cserélése után a hálózati kártya is helyrejött. Úgy tűnik, hogy a gigabites LAN vezérlő nem szereti a 10Mbit-es eszközöket…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .