A feltelepíthetetlen webkamera

A héten ismét volt egy trükkös masinám, amit egy héttel korábban vették tőlünk, és a friss XP-re fel is telepítettek mindenféle szoftvert, amire szükség volt. Utoljára maradt a webkamera, aminek driverét nem sikerült sehogysem felimádkozni az XP-re.

Tudni kell a webkamerákról, hogy a telepítésük hasonlít a nyomtatókéhoz, legalábbis abból a szempontból, hogy először kell a szoftvert felrakni a rendszerbe, és csak utána szabad csatlakoztatni az eszközt. Ha nem így teszünk, gondok adódhanak. Adódtak is…

Miután végigjártam ezt az utat, és csatlakoztattam az eszközt, jelezte az XP, hogy valami gond van. A hibaüzenet annyi, hogy: A Windows ehhez a hardvereszközhöz nem tudja betölteni az illesztőprogramot. Az eszközillesztő sérült vagy hiányzik. (Kód: 39)

Na most az, hogy az az illesztőprogram sérült lenne, az teljes hülyeség, hisz két perccel korábban telepítettem fel, szóval a hiba valami más lehet. Első lendületből megpróbáltam új drivert szerezni a Genius cucchoz, de nem találtam. Ami lejött a netről, azzal ugyanezt a hibát produkálta. Utána megpróbáltam a kamerát feltelepíteni a saját gépemre, de ott is ugyanez a hibaüzenet fogadott.

Ekkor elkönyveltem, hogy a kamera nem jó, így feltettem a gépre egy másik típust. (Szintén Genius, de más sorozat.) A hibajelenség ugyanez. Ismét próbálkoztam egy harmadik fajtával, de semmi nem változott. Ekkor már sejtettem, az nem létezik, hogy mindegyik ketyere működésképtelen, így a harmadik félét ismét kipróbáltam a saját gépemen, és azon gyönyörűen működött. Aztán a második is…

Itt már biztos volt, hogy a hiba az ügyfél gépében van. Rávetettem magam a Google-ra, és sikerült is találnom egy angol nyelvű fórumot, ahol egy Microsoft-os hibaelhárító oldalt ajánlottak a hasonló problémával küzdő sorstársamnak.

Megnéztem a lapot, de ott valami Logitech specifikus hibáról volt szó, ráadásul olyan registry kulcsok módosítását javasolták, amik a kezeim közt levő gépben nem is léteztek. Mindegy, gondoltam, elrontani jobban már nem tudom a dolgot, úgyhogy némi kreativitást vittem mókába és a saját fejem után menve sikeresen kigyomláltam a hibát a regisztrációs adatbázisból.

Annyit csináltam csak, hogy a registry editor elindítása után töröltem a következő kulcsokat:
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCONTROLSET001CONTROLCLASS6BDD1FC6-810F-11D0-BEC7-08002BE2092F
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCONTROLSET001SERVICESLVMVDRV
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCONTROLSET002CONTROLCLASS6BDD1FC6-810F-11D0-BEC7-08002BE2092F
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCONTROLSET002SERVICESLVMVDRV
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCURRENTCONTROLSETCLASS6BDD1FC6-810F-11D0-BEC7-08002BE2092F
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCURRENTCONTROLSETSERVICESLVMVDRV

Ezután az eszközkezelőben Start menü -> Futtatás -> devmgmt.msc ->OK) töröltem a nem működő Genius kamerát, majd a “Hardverváltozás keresése” pontot választva újra felismertettem a rendszerrel az eszközt, amely ezután már gyönyörűen működött!

Az csak akkor derült ki, mikor a vásárló jött a gépért, hogy a Genius kamera hibás feltelepítése után ők egy Logitech eszközzel kísérleteztek. Ez pedig megválaszolja azt a kérdést, hogy miként került egy Logitech specifikus hiba a rendszerbe, amikor genius kamerát vett az ügyfél!

2 comments for “A feltelepíthetetlen webkamera

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy × négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .