Frissítési probléma

Az eheti, bemutatásra érdemes esetem alanya érdekes módon nem egy agyonhasznált, megfertőződött vagy más módon elromlott gép, hanem tökéletesen működő, vadonatúj masina.

Ráadásul ez egy összeszerelt gép volt, vagyis még csak az sem játszik, hogy valamit elszúrtam az összerakásnál. Történt, hogy az üres gépre kért az ügyfél egy Windows XP-t. Természetesen ez egy hivatalos, teljesen legális szoftver volt, ami annak rendje és módja szerint problémamentesen felkúszott a vinyóra.

Ezután feltelepítettem az alaplapi drivereket a gyári CD-ről, majd a Wiindows frissítésébe kezdtem, a Windowsupdate-en keresztül. Vagyis csak kezdtem volna, mivel jópár perces ketyergés után közölte a frissítés központ, hogy ez most nem fog menni.

Egész pontosan valami 0x80072F78 kódú hibát dobott, ami persze nem mondott túl sokat számomra. Első kísérletem a hiba elhárítására az volt, hogy ellenőriztem a rendszerórát, mivel korábban már belefutottam abba a hibába, hogy egy rosszul beállított rendszerdátum miatt nem volt hajlandó működni a Windowsupdate.

Ez esetben azonban nem volt ilyen jellegű probléma, a gép órája pontosan járt. Gondoltam valami átmeneti gond lehetett, úgyhogy újból megpróbálkoztam a frissítéssel, de ez sajnos hasonló eredménnyel zárult, mint a korábbi kísérletem.

Mivel újabb saját ötletem nem volt, ezért meglátogattam a Microsoft honlapját, és ott kerestem megoldást erre a hibára. Találtam is a Súgó és támogatás részben egy oldalt, ahol foglalkoztak, többek közt ezzel a hibával is.

Ott láttam pár javaslatot a hiba elhárítására, de ezek többsége hülyeségnek, vagy legalábbis ez esetben feleslegesnek tűnt. Ilyen volt pl. az, hogy ellenőrizzem az internetkapcsolatot, nézzem meg a proyx beállításokat, kapcsoljam ki a tűzfalat és a szoftveres gyorsítóprogramokat. Mivel ez egy teljesen friss telepítés, ezért ezek nem segítettek.

Volt viszont egy, ami kipróbálásra érdemesnek tűnt, bár nem nagyon bíztam benne, hogy segíteni fog. Ez azt javasolta, hogy a Windows Update és a Microsoft Update webhelyeket adjam hozzá a Megbízható helyek listájához. Ezt pedig a következő módon lehet megtenni:

1. Indítsuk el az Internet Explorer-t
2. Kattintsunk az Eszközök menü Internetbeállítások parancsára
3. Kattintsunk a Biztonság fülre, majd a Megbízható helyek ikonra
4. Kattintsunk a Helyek gombra, majd töröljük a Kiszolgálóellenőrzés (https:) megkövetelése az egész zónában jelölőnégyzetet
5. Írjuk be az alábbi címeket a Webhely hozzáadása a zónához mezőbe, és az egyes címek beírása után kattintsunk a Hozzáadás gombra:
    http://update.microsoft.com
http://download.windowsupdate.microsoft.com

6. Kattintsunk kétszer az OK gombra.

Végrehajtottam a fenti lépéseket, és mint említettem, nem nagyon bíztam a sikerben, de újra próbálkoztam. És…?
Láss csodát, működött! Gyönyörű szépen lejöttek és települtek a frissítések, a hibajelenségnek nyoma sem volt!

A kérdés már csak az, hogy mi volt az oka hibának? Sok éve telepítek már Windows XP-ket, de ilyen hibával még eddig nem találkoztam vadonatúj telepítésnél! Hihetetlen, de ez a sok éves oprendszer még mindig tud meglepetést okozni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

9 + nyolc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .