Vírusok és az AVG

A héten volt egy gép nálam, ami egy csomó hibaüzenetet dobált a Windows indításakor. Nem kicsit volt vírusos, így küzdenem kellett vele egy darabig, mire sikerült meggyógyítanom.

Az első szemrevételezés után nyílvánvalóvá vált, hogy a géppel önmagában nem sokat tudok kezdeni, úgyhogy kipattintottam belőle a winchestert, és rákötöttem a saját gépemre.

Az azon levő NOD32 aztán munkának látott, és vagy másfél óra izzadtságos meló után végzett vagy 250 vírus példánnyal. Gondoltam most már sínen vagyok, és ez is egy egyszerű rutinmunka lesz a sok közül, de sajnos tévedtem.

Bár már javult a helyzet, de bekapcsoláskor még mindig reklamált a Windows, hogy:

svchost.exe – Alkalmazáshiba
A “0x7c9105f8” címen található utasítás a “0x01c90010” memóriacímre hivatkozott. A memóriaterületen nem végezhető el a következő művelet: read.

A hálózati kapcsolatok pedig nem látszottak, de a net elérés működött. Fura volt.

Nos, mint tudjuk, a NOD32 vírusírtó, és a vírusokon kívül még más fertőzések is lehetnek a gépen. Pl. spyware-ek, és egyébb rosszindulatú kódok. Ezeknek pedig megvannak a maguk ellenszerei, így használatba vettem a HijackThis és Spybot S&D duót, s miután a sikeres takarítást követően még mindig fennállt az említett hibajelenség, az AdAware programot is segítségül hívtam.

Ez utóbbi is talált még kártékony kódot a gépen, de a fő hibát nem oldotta meg. Rávetettem hát magam a Google-ra és körülnéztem a nemzetközi vizeken, hogy más találkozott-e már hasonló hibával. Találtam is egy fórumbejegyzést, ami akár még segíthetett is volna, de sajnos ez a megoldás sem jött be.

Pedig logikusnak tűnt, ugyanis az Svchost.exe a hálózatos tevékenységgel van kapcsolatban, így az a tanács, hogy kapcsoljam ki az automatikus frissítést, frissítsem a rendszert “kézzel”, majd utána kapcsoljam vissza, még jó is lehetett volna, de mint említettem, nem volt az.

Ekkor letelt a munkaidőm, és másnapig volt időm gondolkodni a dolgokon. Na nem mondom, hogy egész éjjel a problémán kattogtam, de azért néha eszembe jutott, de a megoldás az sajnos nem.

Reggel aztán azzal a gondolattal mentem a melóba, hogy letörlöm a semmitérő AVG Antivírust a gépről, és felteszem a NOD32-t, hogy ha már a hibaüzenet felbukkanását egyelőre nem is sikerült megoldanom, legalább újabb fertőzést ne kapjon szegény masina.

És ekkor jött a csoda! Amint uninstalláltam az AVG-t, a hibajelenség megszűnt, és többé nem is jött vissza. A gépet sikerült meggyógyítani, és most már normális vírusírtó vigyáz rá!

2 comments for “Vírusok és az AVG

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 + tizenhárom =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .