Az inkompatibilis PST fájl

Belefutottam a minap egy problémába, ami az eltérő MS Office verziók használatából adódott. Szerencsére sikerült megoldanom, így az információnak itt a helye!

Történt, hogy az egyik gépünkön egy kicsit összeomlott a Windows. Mivel a gép néhány száz kilométerrel odébb volt, ezért először a telefonos gyógymódokkal kísérleteztem, de miután ezek nem vezettek eredményre, nem maradt más hátra, mint a személyes látogatás.

Mivel minden eshetőségre fel akartam készülni, ezért az esetleges kudarc esetére vittem magammal egy frissen telepített másik gépet, amit cserébe ott tudok hagyni, ha nem sikerül helyben orvosolni a problémát.

Sajnos nem is sikerült, ezért üzembe állítottam az új rendszert. Minden frankón beállítottam, és már csak az Outlook hangolása volt hátra. Ehhez szükség volt a régi gépből a PST fájlra, ami ugyebár az összes korábbi levelet és címet tartalmazza. Egy CD-ről futó Windows segítségével életet leheltem hát a régi gépbe, és pendrive-ra másoltam a PST-t.

Utána bebootoltam az új (vagyis felújított) gépre, és bemásoltam a megfelelő helyre a PST-t. Indítottam az Outlook-ot, és jött a meglepetés. Az Office XP-ben levő Outlook nem vaolt hajlandó beolvasni az adatfájlt. Nem tartott sokáig, hogy kinyomozzam, a régi gépen Office 2007 volt, vagyis két generációval újabb szoftver.

Mivel nem ismerem (egyelőre) annyira az Office-ok lelkivilágát, korábban bele sem gondoltam abba, hogy esetleg ilyen kompatibilitási gondok lehetnek. Utánaolvastam hát egy kicsit a dolgoknak, és azt találtam, hogy az Office XP után volt egy kis módosítás a PST fájl kezelésben, és bár a 2003 és a 2007 formátuma egyforma, azok nem működnek a régebbi rendszereken. Szopacs!

Tovább kutakodtam tehát, hogy miként is lehetne valahogy átkonvertálni a PST-t, de sajnos egyszerű megoldásra nem akadtam, csak egy kerülőútra, amit aztán én is alkalmaztam.

Először is keresni kell egy gépet, amin újabb verziójú Outlook fut. Szerencsére az irodában volt egy másik gép, amin 2007-es Office volt, így ezt az akadályt sikeresen vettem.

A PST fájlt erre a gépre fel kell másolni, majd először az elindított Outlook, Fájl menü Adatfájlkezelés parancsára, majd a Hozzáadás gombra kattintani.

Itt létre kell hozni egy Outlook 97-2002 személyes mappafájl-t, illetve Office Outlook személyes mappafájl-ként becsatlakoztatni az imént felmásolt, a régi gépről származót is.

Ezután a Levelezési mappák között a két új fájlhoz tartozó személyes mappa is megjelenik, és itt a régiből át lehet húzni az adatokat az újonnan létrehozottba.

Ha ez megvan, akkor az előbb alkalmazott Adatfájlkezelésnél a két új mappát le lehet választani a programról, majd az újonnan létrehozottat át lehet tenni az Office XP-t futtató gépbe.

Én is így tettem, és ezután a korábbi változatú Outlook-ban is megjelentek, az előtte 2007-es rendszerben fogadott levelek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy × 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .