Kaland az Office sorozatszámmal

A héten volt egy esetem, ami ebben a formában nem valószínű, hogy otthoni környezetben is előfordul, de egyes részletei hasznosak lehetnek másoknak is. Emiatt talán nem haszontalan, ha leírom.

Az történt, hogy egy új munkaállomást kellett beüzemelnem. Ennek megfelelően ment fel a gépre egy Windows XP Pro. és egy Office 2007 Basic. (Meg egy rakat más progi, de ez most nem számít.) Miután feltelepítettem őket, jöhetett az aktiválás, és itt ért a meglepi.

Az Office az folyamat során közölte velem, hogy ez a példány már aktiválva lett korábban, így ez most nem fog menni újból. Hmmm… Gyanús lett, hogy egy kicsit össze lettek keverve az Office licenszek, és az adott gép pakkjába nem az került, mint aminek kellett volna. Az XP-vel ugyebár ilyen gond nincs, mivel ott a gépházon van az OEM matrica, és így nem nagyon lehet belekeveredni a sorozatszámokba.

Előkerestem hát egy másik licenszet, ami még esélyes volt arra, hogy ezen géphez tartozik, de erről meg is kellett győződni. Meg kellett nézni, hogy azon a gépen, amihez ez a másik licensz rendelve lett, pontosan melyik sorozatszámú Office van. De hogy is lehet ezt az infót kiolvasni a feltelepített rendszerből?

Erre a problémára nagyon jó eszköz a Keyfinder nevű kis program, ami a feltelepített operációs rendszer és az Office sorozatszámát képes kiovasni. Indítottam tehát, és sikerült is tisztába tenni a dolgokat.

Már csak az volt hátra, hogy kezdjek valamit az új gépre rossz kóddal feltelepített Office-szal. A legegyszerűbb az lett volna, ha egyszerűen leszedem, majd újratelepítem, de addigra már egy csomó beállítást eszközöltem rajta, amit nem szerettem volna újra megtenni, így más megoldást kerestem.

Megnéztem hát az egyik régi oldalam, ahol természetesen erre a problémára is volt megoldás! Egy korábbi cikkben ugyanis már szerepelt, így hamarosan rá is akadtam a sorozatszámcsere megoldására, amihez a regisztrációs adatbázisban kell turkálni.

Először is a HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Office kulcsot keressük meg, és itt a feltelepített  verziónak megfelelő verziószámot kell kiválasztani. Ez az Office XP esetében 10.0, Office 2003-nál 11.0 és Office 2007-nél 12.0.

A verziószámnak megfelelő ágon aztán a Registration-t kell választani, azon belül pedig azt a szép hosszú számmal jelzett kulcsot, ami (valószínűleg) egyedül szerepel benne. Ha ez megvan, akkor az ebben levő ProductID és DigitalProductID nevű azonosítókat ki kell törölni.

Ezután, ha elindítjuk valamelyik Office alkalmazást, akkor a rendszer újra be fogja kérni a regisztrációs adatokat és a sorozatszámot! Én is így tettem és ezután már meg tudtam adni az új, immáron helyes sorozatszámot, amivel aktiváltam a szoftvert!

Update: A módszer Office 2010-zel NEM működik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

18 + 17 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .