Indulni képtelen XP

Egy kedves barátom gépét bővítettem a hétvégén, s az egy órásra tervezett művelet úgy kb. 4 órásra nyúlt, de szerencsére happy end lett a vége!
Íme a részletek:
Az alap probléma helyhiány volt, mégpedig egy kétfelé particionált, 160GB-os winchesteren. Volt egy a rendszert tartalmazó C és egy adattároló D partíció, amiket meg kellett növelni, mivel az idők során a C kezdett betelni.

A tervem az volt, hogy 3 lépcsőben végzem el a bővítést:
1. Beépítem a régi 160-as mellé az új, 320-as HDD-t.
2. A D partíciót átghostolom az új vinyóra
3. A C partíció méretét megnövelem a felszabadult D meghajtónyi hellyel.

Az első lépés kb. 10 perc alatt megvolt, mindennemű szereléssel együtt, s a második is lezajlott úgy 20 perc alatt. Itt aztán beépítettem egy 2,5. lépést is, mégpedig a C meghajtó fájlba mentését, csak a biztonság kedvéért.
Ezután jött a 3. lépés.

A Partition Magic segítségével szépen töröltem a régi D partíciót a vinyóról és megnöveltem a a C méretét, a teljes winchesternyi méretre. Itt már gyanús volt, hogy nem két elsődleges partíció van a lemezen, hanem egy kis üres hely, mögötte egy elsődleges partíció (régi C), emögött egy kiterjesztett partíció, ami tartalmazta a régi D-t tároló logikai partíciót. Látszott, hogy nem segédprogrammal, hanem a Windows XP saját lemezével lett kialakítva a rendszer, de gondoltam fő a biztonság, és inkább nem piszkáltam a dolgot. Megmaradt a kis hely, az elsődleges partíció, és e mögül töröltem a logikait tartalmazó kiterjesztettet és a felszabaduló üres helyre nyújtottam a C-t.

Ezután – optimális esetben – már készen is voltam a bővítéssel és elégedetten dőltem hátra a székben…
… amiben riadtan dőltem ismét előre, amikor a rendszerindítás után megjelent az üzenet, hogy az OS nem tud bootolni, mivel a HAL.DLL hiányzik.
Hogy rohadjon meg!
Kiderült, hogy a Windows telepítése nem a szabályos módon, egy partícióra történt, hanem valami megmagyarázhatatlan okból pár dolog, köztük a boot.ini és néhány más rendszerösszetevő (talán a boot szektor is) a másik partícióra került. Ezt pedig ugyan ghostoltam, és ott van az új vinyón, de az nem a korábbi rendszerkörnyezet, nem egy kiterjesztett partíció, így nem is tudja azt kezelni.

Innentől kezdve jöttek a jobbnál jobb ötletek, pl. partíció aktívvá tétele, fixboot & fixmbr páros és még egy csomó dolog, egészen a javító telepítésig, ami sajnos szintén nem futott le, mivel a telepítő nem észlelte a már korábban telepített és javítandó rendszert és csak egy újat lett volna hajlandó létrehoznia régi mellé. Ezt pedig, érthető okokból, nem akartam. Igazándiból odáig jutottam, hogy a korábban elmentett ghost állományból sem tudtam futtatható módon visszaállítani a C meghajtót. Kezdtem kétségbe esni.

És ekkor jött az isteni szikra. Töröltem mindent a rendszerindító vinyóról, majd ráeresztettem egy teljesen új Windows XP telepítést. (Előtte persze lehúztam az új, már a D meghajtót tartalmazó vinyót az alaplapról, hogy ne zavarjon be.)
A kb. 30 perces telepítés után volt egy szűz, teljesen üres rendszerem, ami a leges-legutolsó mentsváram lett volna, ha nem sikerül sehogy sem visszahozni a mentett rendszert.
Ezt az üres rendszert – biztos ami biztos – újfent leghostoltam, majd bebootoltam egy CD-ről futtatható XP-ről, s így kedvemre tudtam módosítani a lemezek tartalmát.
Első ötletem az volt, hogy az új telepítésből törlöm az összes mappát és csak a gyökérben levő, a rendszerindításért felelős fájlokat tartom meg, s a mentett állományból kiszedem a régi rendszer mappáit. Így a friss telepítés rendszerindító dolgai segítségével el tudtam volna indítani a régi környezetet. Sajnos nem jött össze, mivel a GhostExplorer nem volt hajlandó kimásolni a mappákat.
Azt hittem nem maradt más lehetőségem, és kénytelen leszek az új rendszerre újra feltelepíteni az összes programot és beállítást, ami több órás művelet lett volna, de szerencsére jött egy újabb ötlet.

Tulajdonképp azt csináltam, amit az előbb is elterveztem, de nem a friss telepítés mappáit cseréltem le a mentett állományból származókkal, hanem a mentett régi C partíciót állítottam vissza, s a szintén image-be mentett új telepítésből, a gyökérmappából származó fájlokkal írtam felül a rendszerpartíción levőket.
Így aztán néhány óra idegeskedés után, végül a két XP kombinációjából felállt a régi rendszer, s minden mentett állomány, feltelepített program a helyén volt, működött!
Újabb sikert könyvelhettem el!

4 comments for “Indulni képtelen XP

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy × 5 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .