Linux – Skype – Webcam

Sokáig próbáltam kitérni a “divat” elől, s egészen idáig sikerült is, de most eljött az az idő, hogy valamilyen módon megoldjam a videó-telefonálást az itthoni gépen. Sokáig nem gondolkodtam, hogy melyik programot telepítsem, mivel egyértelmű, hogy a Skype a vezető ezen a piacon. (Persze tudom, hogy lenne többféle alternatív program is a célra, de mivel a túloldalon Windows felhasználók lesznek, ezért muszáj volt multiplatform megoldást választani.)
Mivel Skype van Linuxra is, ezért kézenfekvőnek tűnt a dolog. Utólag azt mondom, hogy igazam volt, de a gondolat és a működő rendszer közt bizony jópárszor elgondolkodtam, hogy nincs-e valami más megoldás a feladatra…

A webkamera rendszerbe illesztése kimerült az USB porta való csatlakoztatásban, mivel szerencsére az Ubuntu mindenféle kérdezősködés és driver igény nélkül felismerte a cuccot. A szoftvertelepítéssel sem volt probléma, mivel a .deb csomagból pár kattintással máris a gépen volt a Skype. Szépen beállítottam a hangot, megcsináltam a próbahívást és örültem. Szuperül működött a webes telefonálás. A probléma a kamerával volt, mivel hiába ismerte fel a rendszer, hiába működött jól más programokkal (pl. aMSN), a Skype-ban nem volt hajlandó képet produkálni.

Pár órát eltököltem a programmal és a kamerával, s végül odáig jutottam, hogy a VMware alá telepített Win. XP-be installáltam egy Windows-os Skype-ot, és azon tökéletesen bekonfiguráltam mindent. Ez, ha nem is ideális, de működőképes megoldás volt. Viszont nem hagyott nyugodni a dolog, hogy ha ott a Linuxos program és van is benne webkamerás beállítás, akkor miért nem tudom életre kelteni!?

Szerencsére találtam megoldást, mégpedig a legújabb Skype verzió frissítésjegyzékében, mivel ez egy ismert hiba, ami természetesen nem csak nálam fordult elő, hanem másnál is. A lényeg, hogy az újabb verziójú (GSPCA) webcam driverekkel, amik a 2.6.27-es vagy újabb kernelekbe vannak fordítva, nem működik a program.
A megoldás pedig annyi, hogy az LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype paranccsal kell indítani a szoftvert, s nem a normál parancsikonnal.

Persze elég kényelmetlen, ha parancssorozni kell egy csevegő-szoftver indításához, különösen ha az ember nem csak egyedül használja a gépet, úgyhogy készítettem a /home mappámba egy szövegfájlt, a következő tartalommal:

#!/bin/sh
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype

Adtam neki futtathatósági jogot, majd az asztalra csináltam egy parancsikont, ami rá mutat és kész. Tökéletesen működik a Skype, van hang és képtovábbítás, úgyhogy most örülök! 🙂

1 comment for “Linux – Skype – Webcam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × három =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .