Billentyűzet probléma

A közelmúltban történt, hogy az asztali gépemen egyszer csak nem működött a bal oldali Control billentyű. Ez a nem túl nagy probléma számomra azért volt mégis gáz, mert mindig valahogy az esik kézre a kivág-másol-beilleszt kombinációk használatakor.

Eleinte úgy voltam vele, hogy biztosan a Windows 7 kever valamit, mert mondjuk véletlenül aktiváltam valami rejtett funkciót, és majd újraindítás után megoldódik. Persze nem úgy lett, és mivel nem mindig használja az ember a Control-os kombinációkat, ezért egy ideig halasztódott is a dolog, mígnem egyszer csak elegem lett, és rávetettem magam a Google-re.
Először magyarul, majd a nemzetközi fórumon kerestem, de sehol semmi hasonlót nem írtak. Az nem létezik, hogy olyan Windows hibába futottam bele, amibe még senki más előttem – gondoltam magamban, és elkezdtem másfelé kotorászni. Próbálkoztam a Windows beépített képernyő-billentyűzetével, ahol jól működött a kérdéses billentyű, így a gyanú magára a beviteli eszközre terelődött.

Ez utóbbiban megerősített a nejem is, aki felvetette, hogy talán a majonézt nem bírja a billentyűzet. Néhány nappal korábban ugyanis pont felette bontottam ki egy doboz majonézt, és abból bizony egy adag rögtön ki is lövellt, egyenest bele a billentyűzet közepébe.
Elgondolkodtam a dolgon, és ugyan a találat nem a bal Control közelében esett, azért gondoltam kicsit kitakarítom az eszközt. Először csak az alját szedtem le, de aztán úgy döntöttem, hogy ha már idáig eljutottam, akkor jobban szétszedem, és az egyes billentyűket is letakarítom. Ennek az eredménye lett a mosdó megtöltve félig vízzel, és a benne úszkáló 125 gomb.
Egyesével letakarítottam, megtörölgettem az összeset, és utána megpróbáltam visszarakni őket. A technika megvolt, de ekkor villant belém a felismerés, hogy pikk-pakk szétszedtem a billentyűzetet, és egy árva fotót nem készítettem róla előtte, hogy mégis hol voltak az egyes gombok.

Nagyjából persze tudja az ember, hogy mit merre keressen, de a pontos hely meghatározásához használnom kellett a Google képkeresőjét. [Hogy e mennyire kellemes volt billentyűzet nélkül, gondolom nem kell ecsetelnem. :-]

Na, nem húzom tovább a dolgot, a lényeg, hogy találtam egy hasonló billentyűről készült fotót, ami alapján visszapakoltam a gombokat, megigazgattam az érintkező fóliát, majd összeszereltem az egészet.
És bizony happy end lett a dolog vége, ugyanis innentől kezdve teljesen jól működött a billentyűzet. Minden gomb érintkezett, és minden a legnagyobb rendben működött.

A tanulság pedig az egészből az, hogy egyrészt ne kajáljunk a számítógép előtt (vagy legalábbis ne a billentyűzet felett), illetve hogy néha le kell győznünk magunkban azt a késztetést, hogy zsigerből minden hibát a Windows-ban keresünk. Néha a hardver, illetve a felhasználó is lehet a bajok forrása! 🙂

2 comments for “Billentyűzet probléma

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 × 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .