Informatika sarok 3.

Még a múlt év végén, az általam tartott informatikai oktatáson kérdezte meg az egyik kolléganőm, hogy miként is lehet megcsinálni, hogy egy Excelben elkészített táblázat mindig és biztosan ráférjen egy kinyomtatott lapra. Vagyis miként lehet elkerülni, hogy egy-egy oszlop vagy sor lemaradjon a nyomtatásból, még akkor is, ha bővítjük a táblázatot?

Kapásból sajnos nem tudtam a választ, de egy kis keresgélés után azért meglett – egymástól függetlenül mindkettőnknek – a megoldás, ami szokás szerint nagyon egyszerű volt. 🙂

Ha elkészült a táblázatunk, akkor az oldalbeállításoknál (Fájl menü Oldalbeállítás menüpont), az Oldal fülön, a Nagyítás részben van két választási lehetőség. Alapból az első van kiválasztva, vagyis hogy a nyomtatás legyen az eredeti méret 100%-a. Itt a százalékos érték természetesen tetszés szerint állítható, és ezzel szépen lehet állítani a kinyomtatott táblázat méretét. Manuálisan.

Nekünk azonban az automatikusan méretre igazító lehetőség kellett, így inkább az alatta levőt jelöljük be, vagyis azt, ahol meg lehet adni hány oldal széles és hány oldal magas legyen a kinyomtatott táblázat. Itt alapértelmezés szerint 1 oldal széles, 1 oldal magas van beállítva, vagyis ha ezt a lehetőséget aktiváljuk, akkor bármekkorára is bővítjük a táblázatunkat, az nyomtatásban mindig pontosan rá fog férni egy oldalra!

S, ha már az Excelnél tartunk, jöjjön néhány apró trükk, amivel megkönnyíthetjük a táblázatkezelővel végzett munkánkat.


Nevek összevonása

Ha egy névsor készítésénél külön cellába írtuk a vezeték- és a keresztneveket, egyszerűen összevonhatjuk őket.  A Cellaformázás/Igazítás/Cellák egyesítésével lehetőség ilyenkor nem segít: hiszen csak az egyik cella tartalma fog megmaradni. Szerencsére a „&” karakter gyorsan a segítségünkre siet. Ha mondjuk az A és B oszlopban vannak a vezeték-, illetve a keresztnevek, akkor álljunk rá a C oszlop első cellájára, s írjuk be: =A1&” “&B1. Ügyeljünk a „space-re” a macskakörmök között, ellenkező esetben egybe lesz írva a vezetéknév és a keresztnév. Jóváhagyás után meg is jelent az első összevont név a C1 cellába. Ha a cella jobb alsó sarkában megjelenő pici keresztet lefelé húzzuk, akkor a többi cellára is átvittük a függvény hatását, azaz megjelennek az összevont nevek.


Villámgyors diagram

Az Excel pillanatok alatt elkészít egy egyszerű diagramot a bevitt adatokról, s ehhez nincsen szükség arra, hogy végigmenjünk a Diagramvarázsló által felkínált lépéseken. Ha már valamennyi szám bent van a táblázatban, jelöljük ki őket, majd nyomjuk meg az F11 funkcióbillentyűt. Az Excel egy új munkalapon már el is készítette a diagramot.


Sortörés a cellában

Sokan nem tudják, milyen egyszerű sortörést elhelyezni egy cellában, hiszen ha az Enterre kattintanak, máris új cellába kerülnek. Ilyenkor nem marad más hátra, mint beírni az adott cellába a hosszabb szöveget, majd a Cellaformázás/Igazítás menü alatt megbúvó Sortöréssel több sorba lehetőséggel játszogatva, elérni a megfelelő sortörést. Pedig ha az Enter helyett az Alt+Enter billentyűkombinációt nyomjuk meg, máris megjelenik a sortörés, mégpedig ott, ahol szükség van rá (ahol megnyomták az említett billentyűkombinációt).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

húsz − 6 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .