Informatika sarok 5.

A mostani írásomban  a nyomtatással, annak problémáival szeretnék foglalkozni, mivel az utóbbi időben ezzel kapcsolatosan futottak be kérések, kérdések hozzám.

Az egyik felhasználónak az volt a kérdése, hogy miként tudna úgy nyomtatni a Word-ből, hogy az egyik oldal fekvő, a többi állított legyen. A nem mindennapi kérdésre kapásból én sem tudtam felelni, de pár perces próbálkozás után végül is sikerült a dolog.

Azt hiszem azt nem kell senkinek sem elmagyarázni, hogy miként lehet kiválasztani egy dokumentum tájolását, hisz mind a nyomtatási képen, mind a nyomtatási panelen beállítható, hogy álló avagy fekvő legyen az aktuális elrendezés. Az viszont, hogy ezt keverhető is legyen, azért nem ennyire egyértelmű.

Ehhez először is jelöljük ki egérrel a szövegben azt a részt, amit más tájolásban szeretnénk látni.

Ezután az Oldalbeállítás panel, Margó füléhez kell eljutnunk. Ezt a korábbi Word változatokban a Fájl menü – Oldalbeállítás menüpont – Margók fül sorrendben érjük el, míg a Word 2007-ben a kissé hosszabb, Lap elrendezése szalag – Oldalbeállítás szakasz – Margók gomb – Egyéni margók menüpont – Margók fül útvonalon.

Itt kattintsunk az Álló vagy a Fekvő választógombra (amelyikre épp szükségünk van), majd alul a Hatókör mezőben kattintsunk a Kijelölt szöveg elemre.

Az OK-ra való kattintás után máris azt az eredményt kapjuk, amit vártunk, vagyis a kijelölt szöveg az általunk választott tájolásban jelenik meg, míg a szöveg többi része változatlan marad.

Egy ennél sűrűbben előforduló probléma az, amikor egy mástól kapott, vagy valamelyik előző kolléga által ránk hagyott Excel táblázatban be van állítva a nyomtatási terület, és hiába bővítjük a táblázatot, a papíron ezek az új sorok nem jelennek meg.

Ezzel a problémával fordult hozzám a múltkor az egyik kolléganő és az előző problémához hasonlóan tőle is kértem egy kis gondolkodási időt a megoldásra. Szerencsére nem kellett túl sokat próbálkoznom ez esetben sem, mivel kézenfekvő a megoldás.

Egyszerű dolgunk van a 2007-es Excel esetében. Itt csak a Lap elrendezése szalag – Oldalbeállítás szakasz – Nyomtatási terület gomb – Nyomtatási terület megszüntetése menüpontot kell kiválasztanunk és máris megszűnt a nyomtatásra vonatkozó korlátozás.

A régebbi Excel változatoknál ugyanezt a hatást a Fájl menü – Nyomtatási terület menüpont – Nyomtatási terület megszüntetése parancsot alkalmazva érhetjük el.

Amint látjátok, mindkét esetben viszonylag könnyen orvosolható volt a felmerült probléma. Sajnos jellemző, hogy a nem napi szinten használt programfunkciókat bizony könnyen elfelejti az ember, s talán ennek felfrissítésére is jók ez a kis esetleírások, nekem is – nektek is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

8 + 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .