Outlook: Oszlop hozzáadása minden mappához

A minap történt, hogy az egyik kolléganő jelezte: Az Outlookjában nem látszódnak már egy ideje a levelek Tárgy mezői, ami nagyon megnehezíti a korábbi üzenetek visszakeresését. Lássuk be, igaza volt, mivel így eléggé használhatatlan a levelező program. (Hogy miként tűnt el a kérdéses mező, azt most ne firtassuk. – Én sem kérdeztem tőle. 🙂 )

A feladat adott volt, így nekiálltam visszaállítani a hiányzó mezőt, mégpedig az oszlopfejléceken jobb egérgombra felbukkanó helyi menüből kiválasztott Mezőválasztó paranccsal, s a Mezőválasztó listából, a Tárgy mezőt a kívánt helyre áthúzva. Ez szép is, jó is, de csupán az aktuális mappára vonatkozik, s jelen esetben volt vagy 78 darab különböző almappa, szépen elrendezve.

Nem volt mit tennem, mivel nem volt jobb ötletem, szépen egyesével, az összes mappánál eljátszottam ezt a Mezőválasztós mutatványt.

Mivel ez a művelet így elég sokáig tartott, volt időm agyalni rajta, hogy nem létezik, hogy ennyire macerás legyen ezt a nyamvadt oszlopot visszaállítani. Nem is az…
Ma rászántam az időt és kitököltem a megoldást, ami tulajdonképp egy plusz műveletből állt volna. Ám hogy megértsük  miről is van szó, előbb a hosszabb, de szemléletesebb módját írom le a megoldásnak.

Szóval azt kell tenni Outlook 2003-ban (mivel a gond ennél a változatnál merült fel), hogy az ember megnyit egy tetszőleges mappát, ahol bővíteni akarja az oszlopok (megjelenített mezők) számát. Ezután jöhet a Nézet menüRendezési szempontJelenlegi nézetNézet definiálása menüpont. A felbukkanó Egyéni nézetek ablakban ki kell választani azt a nézetet, amit a levelek listájánál használunk. (Ha nem állítottuk ezt még soha, akkor az alap, az Üzenetek nevű nézet.)
Ha kiválasztottuk a nézetet (rá lett klikkelve), akkor a jobb oldali Módosítás gombra kell kattintani. A megnyíló Nézet testreszabása ablakban válasszuk a Mezők gombot és a következő ablakban adjuk hozzá a kívánt mezőt a Látható mezőkhöz. Egyszerűen húzzuk át egérrel a bal oldali listából a jobb oldali lista megfelelő pozíciójába.

Ha ez megvan, akkor zárjuk be az összes nyitott ablakot , az OK vagy Alkalmaz gombra kattintva. Ha mindent jól csináltunk, akkor az éppen megnyitott mappában márt látszik az újonnan beállított mező, s ha végignézzük a többi, ugyanilyen nézetet használó mappában is végrehajtódott a változtatás.

A lényeg tehát, hogy az Outlookban többféle nézetet lehet választani (mi magunk is tudunk ilyet létrehozni) és ha az adott nézet beállításait megváltoztatjuk, akkor az összes ugyanezt a nézetet használó mappában végrehajtódik a változtatás.

Ha ezt tudtam volna a minap, akkor nem kellett volna végig kattogatnom a kolléganő összes mappáját, hanem egy perc alatt visszaállíthattam volna a Tárgy mezőt az összes problémás helyen.

Így az írás vége felé közeledve már csak egy dologgal vagyok adós, mégpedig a rövidebb megoldás ismertetésével. Ez annyi csupán, hogy ha az elsőként ismertetett megoldást alkalmazzuk, vagyis a Mezőválasztó listából húzzuk a kívánt helyre a szükséges mezőt, akkor miután végeztünk, menjünk a Nézet menüRendezési szempontJelenlegi nézet menübe és itt válasszuk ki ugyanazt a nézetet, ami jelenleg is ki van választva. Így tudjuk rávenni az Outlookot, hogy átvegye a most szerkesztett mappa beállításait és érvényesítse az összes, ugyanezen nézetet használó mappánál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 + hat =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .