A wuauclt.exe és az svchost.exe lassítja a gépet

A tünet: A frissen telepített és lefrissített Windows XP SP3 nagyon lassan indul, működik és késve reagál a kiadott parancsokra.

A hiba: A wuauclt.exe és az svchost.exe nevű folyamat a CPU terheléséből, és különösen a memóriából nagy szeletet elvesz magának. Értsd: Több száz MB memóriát és esetenként 80-90 % processzoridőt “megesznek”.

Az ok: Mindenért a Microsoft Update nevű szolgáltatás okolható. Ennek hibája miatt történik a gép lelassulása, azaz a fent említett folyamatok nagy rendszerigénye.

A drasztikus megoldás: Mivel a Start menü – (Beállítások) – VezérlőpultAutomatikus frissítések fülén hiába állítjuk át a frissítést kikapcsolt állapotúra, attól még a folyamat tovább fut és “zabálja” a rendszer erőforrásait, ezért a VezérlőpultFelügyeleti eszközökSzolgáltatások közül ki kell keresni az Automatikus frissítések nevű folyamatot, majd a Tulajdonságai között az Indítás típusánál be kell állítani a Letiltva lehetőséget, illetve alatta a Leállítás gombra kell kattintani. Ezzel teljesen kikapcsoljuk a Windows rendszer automatikus frissítését!

A tökéletes(?) megoldás: Mivel a probléma csak akkor áll fenn, ha az alapértelmezett Windows Update helyett a Microsoft Update szolgáltatást használjuk (ami az Office csomag frissítéseit is kezeli), ezért ha visszaállítjuk a Windows Update-et, akkor megszűnik a rendszererőforrások túlzott használata is.
Ehhez először is a Start Menüből válasszuk ki a Microsoft Update-et. Ha a böngészőben bejön a Microsoft Update kezdőlap, akkor a bal oldali menüpontok közül válasszuk a Beállítások módosítása lehetőséget, majd a megjelenő lap alján pipáljuk ki a Microsoft Update letiltásáról és helyette a Windows Update használatáról szóló lehetőséget.

Ez azonnal megszünteti a problémát és a következő újraindítás után örömmel konstatálhatjuk, hogy a gép normális sebességgel működik!
43 comments for “A wuauclt.exe és az svchost.exe lassítja a gépet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 − tíz =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .