Az asztalmegtekintés letiltása

Talán nem vagyok egyedül a problémával, és rajtam kívül másokat is zavar a Windows 7 azon funkciója, hogy ha a jobb alsó sarokba toljuk az egeret, akkor eltűnnek a megnyitott ablakok és az Asztal jelenik meg helyettük.

Persze tudom, hogy ha elmozdítjuk erről a helyről az egérkurzort, akkor máris visszaáll az eredeti állapot, ám engem akkor is zavar ez a “fícsör”, így aztán gyorsan meg is kerestem, miként lehetne ezt kikapcsolni. (Ráadásul az értelmére sem sikerült rájönnöm – bár bizonyára van neki-, hisz az asztalon ikonra kattintani így nem tudunk.)

Az első dolog, amire eddig nem is figyeltem az az volt, hogy lényegében nem is a jobb alsó sarokba tolt egér miatt történt a nem kívánt funkció bekapcsolása, hanem az éppen ott elhelyezkedő Asztal megjelenítése gomb miatt. Tehát nem a hely, hanem az ott levő gomb a felelős.
S, hogy miért nem mindegy ez? Hát azért, mert bár a tálca általában az asztal alsó részén helyezkedik el, de az áthelyezhető a képernyő bármelyik szélére! Ha pedig felülre, vagy bal oldalra tesszük, akkor bizony az Asztal megjelenítése gomb sem a jobb alsó sarokban fog elhelyezkedni és így az egeret is hiába visszük oda.

Még egy kis magyarázat a kikapcsolási lehetőség bemutatása előtt: Mivel az imént gombnak neveztem ezt az elemet, így a rutinosabbak már rájöttek, hogy akkor bizonyára rá is lehet kattintani. A válasz pedig igen, rá lehet!
A kattintásra pedig majdnem ugyanazt csinálja, mint ha fölé visszük az egeret, vagyis minimalizálja a megnyitott ablakokat, és előtérbe hozza az Asztalt. Ebben az esetben viszont már használni is tudjuk azt, nem csak megtekinteni. Ikonokat hozhatunk létre, vagy éppen törölhetünk, esetleg programokat indíthatunk, stb.
Ha meggondoltuk magunkat, és mégsem akarunk az Asztalon semmit sem csinálni, akkor ismét a gombra kattintva újra visszaállnak a futó programok ablakai, pont úgy, ahogy korábban voltak. (Azonban ha valamilyen programot indítottunk az Asztalról, akkor ez már nem fog sikerülni.)

Na, ennyi bla-bla után nézzük, miként is lehet megszabadulni az automatikus asztalmegtekintéstől.
Ehhez csupán annyit kell tenni, hogy rákattintunk az imént emlegetett gombra JOBB egérgombbal, és a megjelentő menüben kivesszük a pipát az Asztal megtekintése lehetőség elől.
Ez után többet nem fognak eltűnni a megnyitott programok ablakai, egy véletlenül odébb lökött egértől!
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × három =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .