S.M.A.R.T “Reallocated Sectors Count”

Samsung Sp2004C 200GB

Samsung Sp2004C 200GB

Pár hete a HTPC elkezdett furán viselkedni, lassú betöltődés, néha nem akart elindulni, sokat “tekert” a merevlemez. Ez utóbbit főleg olyankor csinálta, amikor nem lenne szabad neki. Lényeg, hogy nagyon gyanús volt a gép viselkedése…

Aztán az történt egyik este, hogy bekapcsolás után a gép indulásakor, a BIOS már nem engedte betölteni az operációs rendszert a merevlemezről: Egy szép üzenet fogadott: adatvesztés áll fenn, mihamarabb mentsem le az adatokat és cseréljek merevlemezt a gépben, mert a benne lévő nemsokára beadja a kulcsot.

A hibaüzenet a 05-ös S.M.A.R.T hibára vonatkozott:

05 – Reallocated Sectors Count
leírása:

Count of reallocated sectors. When the hard drive finds a read/write/verification error, it marks this sector as “reallocated” and transfers data to a special reserved area (spare area). This process is also known as remapping, and “reallocated” sectors are called remaps. Unfortunately, on modern operating systems, such as Windows XP and onwards, “bad blocks” cannot be found while testing the surface, as this feature was removed. However, 3rd-party applications such as “HD Tune” can reveal bad sectors across the entire surface, even on partitions that are hidden. Also, as the count of reallocated sectors increases, the read/write speed tends to decrease, unless the bad sectors are manually repositioned to a hidden partition, although the boot sector is always at the start of the disk, so if damage is in that area, the drive is only useful as a redundant backup drive. The raw value normally represents a count of the count of bad sectors that have been found and remapped. Thus, the higher the attribute value, the more sectors the drive has had to reallocate.

Erről annyit érdemes tudni, hogy ez a merevlemezeknél a kritikus hibakategóriába tartozik, jellemzően az adathordozó felületének sérülése, esetleg az író/olvasó fej hibájára utal, tömören a nem javítható kategória. Másképp fogalmazva: a merevlemez elindult a lejtőn a végzete felé.

Minden merevlemeznél van egy olyan rész/terület, amelyet arra használ fel, hogy a már nem olvasható hibás területeket kizárva, ezen tartalék területből használ fel még ép, jó területeket, kvázi a tartalékból foglal le a hibás szektorok helyett területet. Mindezt a merevlemez elektronikája “csendben” a háttérben intézi, végzi el.

A fenti hibakód értéke azt jelzi, hogy mekkora a hibás szektorok aránya a tartalék területben lévő még jó szektorokhoz képest. Ezen értéket az adott gyártó/típus megadott értékhatárához viszonyítva kell értelmezni, a gyártó megadja, hogy ez az érték mely küszöbértéktől kezdve kell kritikusnak venni.

Visszatérve a gép indításkori hibaüzenetére:  automatikusan a BIOS a rendszer betöltését nem engedi, de! lehetőségünk van ezt felülbírálni. Így ha szerencsénk van, akkor az operációs rendszerünk elindul, ilyenkor ha jót akarunk magunknak, mindent gyorsan lementünk róla, és lehet új merevlemezt venni.

Addig is lehet használni, de készüljünk, fel, hogy  a szaporodó hibás szektorok miatt bármikor adatvesztésünk lehet belőle. Tehát lehet használni, de érzékeny adatot már ne tároljunk rajta!

tami

www.tami.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

13 + 8 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .