Az erőforrás-zabáló wmpnetwk.exe

A minap egy Windows 7 Professional-t futtató laptopon jelentkezett a tünet, miszerint csupán egy-két (vagy éppen nulla!) alkalmazást futtatva is iszonyatosan belassult az egész rendszer. A Feladatkezelő – Teljesítmény fülén látszott, hogy a processzor úgy 60-70%-ban, a RAM viszont több mint 90%-ban folyamatosan használatban volt, ám a futó folyamatok között nem látszott, hogy mi az, ami ennyire eszi a rendszer erőforrásait.

Miután az újraindítás nem segített, jött a vírusra gyanakvás, de még mielőtt nagyon belemélyedtem volna a dologba, megnéztem a Feladatkezelő – Teljesítmény füléről nyíló Erőforrás-figyelőt is, ahol aztán gyorsan le is bukott a bűnös. Ezen alkalmazásnak a Memória feliratú fülén ugyanis egy részletesebb futó folyamatlistát kaptam, s itt egyértelműen látszott, hogy a wmpnetwk.exe az, ami visszafogja a teljesítményt.

Kis keresgélés után gyorsan meg is lett, hogy ez bizony a Windows Media Player hálózatmegosztási szolgáltatása, ami a Windows Media Player műsortárak hálózaton keresztüli megosztására szolgál. Mivel ennél a gépnél erre egyáltalán nem volt szükség, ezért gyorsan rövidre is zártam a témát:
A szolgáltatások listájában (Start Menü – Futtatás – services.msc – ENTER) kikerestem ezt a szolgáltatást (a legelső volt), és gyorsan leállítottam, valamint a Tulajdonságainál beállítottam a Letiltva lehetőséget.

Ezzel sikerült megfékezni az erőforrások pazarlását, és a gép ismét normális sebességgel működött!

16 comments for “Az erőforrás-zabáló wmpnetwk.exe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

15 − 9 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .