A Live Security Platinum eltávolítása

Ha a kedvenc Windows rendszerünket megfertőzi a Live Security Platinum nevű ál-vírusirtó, akkor a következőket kell tenni:

– Mivel a feladatkezelőt letiltja ez a féreg, ezért a Sysinternals Process Explorer nevű csodáját kell letölteni.
Mondjuk a legegyszerűbb közvetlenül a fejlesztőtől: >> KATT <<

 – A letöltött programot nevezzük át explorer.exe névre, hogy a háttérben futó vírus ne tudja meggátolni a futását, majd indítsuk el rendszergazdaként.

– A futó folyamatok listájából keressük ki a Live Security Platinum folyamatát és lőjjük ki (KILL). A neve lehet egy véletlenszerű karaktersorozat, vagy éppen iexplore.exe is. Ezt totózza ki mindenki maga.

– Ha sikerült lelőni a futó folyamatot, akkor már sínen vagyunk, ugyanis rendesen lehet netezni és leszedni valami igazi vírusirtót, vagy ha már úgyis benne vagyunk a kézzel való levakarásban, el lehet indítani a regedit.exe-t.

– Ebben aztán törölni kell a következő két kulcsot:
HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\Live Security Platinum
HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce\ “<véletlenszerű_karakterek>”

– Ha ez megvan, akkor már sikerült megakadályozni, hogy újra elinduljon a kártevő. Már csak a futtatható állományok és a parancsikonok törlése van hátra.

– Először nézzük meg az asztalon levő parancsikonján (jobb klikk – tulajdonságok), hogy hol is van pontosan a gépen ez a program, majd töröljük a (valószínűleg sok véletlenszerű karakterből álló nevű) mappát.

– Utána töröljük az Asztalról és a Start Menüből a rá hivatkozó parancsikonokat, majd egy újraindítással győződjünk meg róla, hogy sikeresen eltávolítottuk a férget!

(Megjegyezném, hogy az általam kezelt gépre egy aktív és rendszeresen frissített Symantec Endpoint Protection mellett, és rendszergazdai jogokkal nem rendelkező – azaz telepíteni nem képes – felhasználói fiókba volt képes befészkelni magát!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

húsz − 15 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .