Ha a Windows 10 nem akar kikapcsolni

Az általam használt laptopon (Win 10 Pro, x64) többször tapasztaltam már a problémát és mások is fordultak hozzám ilyen jellegű hibával. A jelenség annyi, hogy ha a leállításra kattintunk, akkor a rendszer ugyan szépen kilép mindenből és leállítaná magát, ám amikor már a monitor is fekete, akkor az utolsó lépcsőfok, a tényleges kikapcsolás elmarad. A monitor fekete, látszólag kikapcsolt a gép, ám – nálam – a bekapcsológomb tovább világít, illetve akinél ezt külön led jelzi, annál az marad bekapcsolva. Ha figyelmetlen az ember (mondjuk erős napsütésben nem látszik a kis led fénye), akkor simán kikapcsoltnak gondolja a gépet és másnap meg les nagyokat, hogy ugyan miért merült le nullára az akkumulátor.

IntelÚgy tűnik, hogy a hiba az Intel energiavezérlő szolgáltatásával van. Meg kell nézni, hogy a Vezérlőpulton, az Eszközkezelőben, a Rendszereszközök között az Intel Management Engine Interface milyen verziójú. Ha ez 9.5-nél nagyobb, akkor valószínűleg itt a probléma, ugyanis az ennél újabb verziók produkálják alkalmanként ezt a hibát. Ha aktív, akkor a Visszaállítás gombra kattintva el lehet távolítani a frissített illesztőprogramot és visszaállni a korábbi, még jól működő verzióra. Ha ez nem lehetséges, mert mondjuk már a telepítés során ez az újabb verziójú szoftver került a gépre, akkor az Intel oldaláról kell leszedni a korábbi kiadást.

Ez a hiba újabban egyre ritkább. Elképzelhető, hogy a 11-es sorozatú driverekben orvosolták már ezt a hibát, így egy próbát megér az esetleges visszaállítás előtt a legfrissebb verzióra való frissítés is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennyolc − nyolc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .